Після Різдвяних свят у Тернополі подорожчали овочі. За словами покупців, тенденції щодо підвищення цін продовжуються далі. Найбільше зросла вартість цибулі, капусти, часнику, стабільно високими залишаються ціни на свіжі огірки, помідори, зелень, – пише За Збручем.
Продавець овочевого відділу Ірина Іванівна розповідає, стрімкий ріст цін на овочі розпочався ще наприкінці осені. І тенденції здорожчання тривають далі.
Перегляньте також:
- Підприємці з Тернопільщини підозрюються у переправі чоловіків закордон
- Друге місце в Україні: ТНПУ лідирує за працевлаштуванням
«Ще десь у листопаді-грудні ми змінювали ціни за пропозицією виробників. Ціни відразу збільшилися десь так 5-7% в середньому. А потім, коли почалася зима, ще кілька разів ціни переглядалися, на жаль, в сторону збільшення. Найбільше подорожчала цибуля, її ціна нині – близько двадцяти гривень за кілограм, так само подорожчала капуста. Є невеликі зростанні ціни на моркву і часник. А щодо часнику, то ми продаємо в основному привезений із-за кордону, то його ціна близько 70 – 80 гривень за кілограм».
Серед причин підвищення цін на овочі називають зростання вартості енергоносіїв. Через високу вартість пального, підприємці тратять більше грошей на доставку. Окрім цього, в регіоні помітна нестача деякої продукції. Зокрема, у місцевих супермаркетах продають часник і цибулю, які привезені із-за кордону. Основним поставником такої продукції продавці називають Білорусь.
Додамо, ціни на продукти в Україні не підлягають державному регулюванню. Відтак на ціноутворення впливає лише конкуренція, а також собівартість виробництва.
Софія Романська