Чорти для політиків і нелегалка Маша: як на Тернопільщині відгуляли Маланку

Опубліковано:
15 Січня, 2017 о 14:43

Народне свято Маланки у селі Горошовій на Тернопільщині пройшло без політичних персонажів, але не без політики, – пише zik.ua.

На блокпостах гостей спиняли перевдягнені у військових з поліцією, серед яких були й хлопці, які справді тільки повернулися з АТО. Вулицями ходила «нечисть» для відлякування злих сил з України. Селяни у лікарських халатах пропонували «полікувати» чиновників. А для героїні російського мультика Маші збирали гроші, щоб випровадити додому.



Раніше Маланку святкували по всій Україні. До наших днів традиція «переберії», коли люди перевдягаються у різних персонажів, в автентичному вигляді збереглася лише в кількох селах. У Горошовій водять Маланку в ніч на 14 лютого вже понад сотню років.

За радянської влади, згадують старожили, учасників театралізованого дійства могли запроторити на 15 діб за ґрати. Попри все, у Горошовій традиції зберегли й додали до них новації, які є своєрідним народним поглядом на реалії. Тепер уже перевдягнені у вигадливі костюми селяни можуть «ув’язнити» кого завгодно із влади – як, наприклад, торік персонаж Путіна.

Читайте також

Вертеп: щоб грати «лихих» персонажів – треба 2-3 роки відбігати за «святих»
Як святкували Маланку в селі відомого олігарха (Фото)
Як село Устя Борщівського району маланкувало (Фото)

Замість сучасних політиків, від яких, зізнаються учасники карнавалу, вже втомилися, цього року вулицями Горошової ходили українські гетьмани, козаки та яскраві казкові герої. Були і велетенські рухомі конструкції, які жителі села теж майструють самотужки. На центральній площі «висадився» символ року – гігантський Півень. А всім, кому забракло грошей на відпочинок у теплих країнах, запрошували хоч у думках погрітися біля піраміди.

Творець найбільшої фігури карнавалу Володимир Гаврилів розповідає: торік із товаришами змайстрував саморобний танк, а тепер – кількаметровий корабель із вітрилами. «Україні побажав би миру, – каже. – А політикам – щоб дбали про країну або виїхали вже за кордон і дали дорогу молодим».

Щороку в Горошову на справжній карнавал по-українськи приїжджає чимало гостей з усіх куточків України. Селяни не просять допомоги, а влаштовують свято власними силами. Хоч навіть клубу, щоб провести репетиції, не мають – сподіваються на його добудову вже 30 років.

«У нас велике село, близько 2 тисяч мешканців. Є багато молоді. Люди самі підтримують традиції, перевдягаються в різних персонажів. Готуються до Маланки ще з осені та шиють костюми», – розповідає староста села Марія Затолочна.

Карнавал у Горошовій триває до ранку. А головна його частина, заради якої вже сотню років і влаштовують гуляння, починається близько півночі.

З центральної площі відділяється гурт юнаків, серед них і Маланка. За традицією, виконує цю почесну місію хлопець, якого обирають усім селом. Процесія зі співами та музикою ходить від хати до хати, де є дівчата. До ранку треба встигнути обійти усіх незаміжніх – від 13 років, а це близько 60 дворів.

Дмитро Яківчук розповідає: згодився бути Маланкою добровільно, хоч і незвично в жіночому вбранні.

«Маланку вдягають у старовинний український одяг, – каже він. – Мене перебирали більше трьох годин. У нас вважають, що кожен у родині має відбути Маланкою. Це ще від мого діда до тата перейшло, а від тата до мене».

Зранку учасники дійства сходяться знову всі разом – палити дідух. На тому і скінчиться перевтілення місцевих парубків до наступних різдвяних свят. Самі горошівчани вірять, що сміх, гамір і веселощі в цю ніч відганяють злі сили на весь рік наперед.

Антоніна Брик

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: