У Тернополі архітектурну пам’ятку відреставрують і добудують ще один поверх

Опубліковано:
19 Липня, 2015 о 18:03

Архітектурну пам’ятку Тернополя – колишній інтернат для студентів учительської гімназії – відреставрують та добудують йому ще один поверх.

 



Кутовий будинок на вулиці Січових Стрільців та Пирогова викупив у попередніх власників приватний підприємець і тепер проводить там реставрацію за власний кошт, розповіли в департаменті культури, ОДА.

 

 – Частина приміщень цього будинку належала раніше банку, в якого тепер їх викупив приватний підприємець, – розповідає заступник начальника управління-начальник відділу охорони культурної спадщини департаменту культури, релігії і національностей ОДА Ярослав Пелехатий. – Там ще є два житлових приміщення. То за кошт власників цих квартир і підприємця і проведуть реставрацію, і реконструкцію будинку. З міського чи обласного бюджетів кошти на це не виділялися.

 

Вартість проекту не озвучують, але кажуть, що проектнно-кошторисну документацію для реконструкції виробляли близько двох років, пише 20 хвилин. 

 

 – Цей будинок є архітектурною пам’яткою міста. Тому спочатку провели багато оглядів та досліджень, – продовжує пан Пелехатий. – Адже карнизи будівлі перебувають в аварійному стані, застарілу каналізацію потрібно буде підвести до міської, провести гідроізоляцію фундаменту та ще багато інших робіт. Крім того, також зведуть монтажний поверх.

 

Таке рішення, за його словами, дозволить і збудувати додаткове приміщення, і додати будівлі висоти. Бо, мовляв, через новобудови навколо вона просто губиться зі своїми двома поверхами.

 

–  Нехай тернополяни не лякаються – надбудовадо буде виконана в стилі самого будинку, – каже Ярослав Пелехатий. – А додатковий поверх додасть їй імпозантності та завершеності.

 

У відреставрованому будинку планують облаштувати офісні приміщення.

 

 – Буде там також і аптека, – розповідає пан Пелехатий. – А надбудова служитиме житловими приміщеннями.

 

Довідка:

На розі вулиць Лелевеля і Шевченка (Січових Стрільців і Пирогова) знаходиться двоповерховий, дещо заокруглений будинок. З 1 жовтня 1899 року у новозбудованому приміщенні розмістився інтернат (бурса) для учнів учительської семінарії. Власником будівлі було Товариство опіки над інтернатом. На першому поверсі знаходилася кухня, їдальня, умивальня, дві кімнати для обслуги, а також помешкання префекта.

 

Штатними працівниками інтернату були два префекти, одна куховарка, три прислужниці. В інтернаті проживало 56 учнів. Вони займали 7 кімнат на другому поверсі. У 1901 році кам’яницю добудували. Спочатку будинок не мав ні водогону, ні каналізації, що не відповідало вимогам гігієни. Ці вигоди та електричне освітлення з’явились пізніше, на початку 30-х років XX століття. У 1914—1922 роках це приміщення займали військові. Учні, що перебували в інтернаті, забезпечувались харчуванням, лікарською опікою. Префекти наглядали за навчанням та займалися вихованням мешканців бурси. І в 20— 30-х роках тут щорічно мешкало 55-56 вихованців. Результати навчання свідчили, що робота в інтернаті була поставлена добре. Так, 1930/1931 навчальний рік всі вихованці закінчили успішно. 52 отримало перший ступінь і тільки чотири — другий.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: