У Більче-Золотецькій печері знайшли старовинні речі, яким 5 тисяч років

Опубліковано:
16 Вересня, 2015 о 22:13

Знаряддя праці, посуд, прикраси, скульптуру часів Трипільської культури знайшли під час експедиції у печері Вертеба, що в Борщівському районі, цього літа. Тим речам близько 5 тисяч років. Адже Трипільська культура існувала на території України 2,5-3 тис років до нашої ери.

– Ця древня землеробна культура займала майже всю територію України і має найбільшу кількість поселень, – розповідає директор Борщівського краєзнавчого музею Михайло Сохацький. – Тернопільщина є епіцентром цієї культури. У нашій області збереглося багато пам’яток наземних поселень, приміром, у селах Кошилівці, Окопи, Бодаки, Більче-Золоте. Серед них є одне незвичне поселення – печера Вертеба. Цього року під час археологічної експедиції Борщівського краєзнавчого музею у печері Вертеба знайшли багато цікавих пам’яток.



 

– Це речі, які розказують про світогляд та побут трипільців, – каже пан Сохацький. – Так, ми знайшли керамічний мальований посуд – великі миски, посуд для зберігання зерна. Вони розмальовані ззовні і зсередини червоними, чорними та білими фарбами природнього походження, які збереглися до сьогоднішніх днів. Серед орнаментів – геометричні композиції та багато знаків-символів. Є унікальна знахідка – посудина культового призначення – глечик з запряженими головами биків.

 

Серед знахідок є і вироби зі скульптурної глини, продовжує співрозмовник. Це – серія скульптур людей – і чоловіків, і жінок, а також серія скульптур тварин – бики, корови, вівці, собаки. Для чого трипільці ліпили такі фігурки, дослідникам сказати важко.
– Окрім того, у Вертебі знайшли знаряддя праці, виготовлені з рога оленя. Серед них – шила, кістяні проколки, мотика, – розповідає Михайло Сохацький. – Є речі для ткацтва – грузила для ткацького верстата, зернотерки – перші мініатюрні жорна для розтирання зерна. Ми знайшли 34 цілих і фрагменти цих знарядь. Також серед знахідок – обереги і амулети. Це переважно намиста з кісток і зубів собаки, вовка чи оленя.

 

До слова, у печері Вертеба проходять наукові стажування студенти та науковці зі США, Японії та Великобританії. Це – антропологи, які беруть участь у дослідженні кісток.

 

20 хвилин

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: