В мирну Україну із зони АТО хлинув потік нелегальної вогнепальної зброї. Чи означає це, що країну чекає нова хвиля бандитських розборок і побутового насильства? Вогнепальна зброя все частіше проникає з території АТО на територію України.

 Його везуть і солдати, що повертаються із зони бойових бойових дій та волонтери. Багато хто з них мотивують це тим, що зброя необхідна їм для самооборони. Однак найчастіше така зброя потрапляє на “чорний ринок”. Зараз автомат або пістолет можна вільно купити навіть в Інтернеті. При цьому міліція і військові не справляються з потоком вогнепальної зброї.



 Як відзначають волонтери, основним джерелом нелегальної зброї служать сепаратисти, які, отримавши зброю від росіян продають його практично за безцінь. Так, наприклад, донецькі і луганські п’яниці готові розлучитися з автоматом Калашникова за кілька пляшок горілки. Ціна ж АКМ (автомат Калашникова модернізований) на мирній території України коливається між 300 і 800 доларами.

 Хоча бувають випадки, коли вогнепальну зброю продають навіть на міському базарі, основна торгівля все ж відбувається в мережі Інтернет. Продавці публікують свої оголошення на сайтах і з міркувань обережності не залишають своїх номерів телефонів, а спілкування з потенційними покупцями відбувається тільки по електронній пошті. Покупець вносить 50-100% передоплати, після чого продавець повідомляє координати тайника, в якому захована зброя. Втім, жодних гарантій продавець не надає, тому часто зустрічаються “кидали”, які отримавши передоплату просто зникають. За оцінкою голови наглядової ради Української асоціації власників зброї Георгія Учайкина на руках у громадян знаходиться 2.5 мільйона одиниць незареєстрованої зброї. А із зони АТО кожен місяць в Україні потрапляють тисячі “стволів”.

 Після подій у Мукачевому Президент України Петро Порошенко прирівняв учасників перестрілки до терористів, проте, за словами експерта Центру досліджень правоохоронної діяльності Олега Мартиненка, такі гучні заяви не зупинять ні тих, хто вже володіє незареєстрованою зброєю, ні тих, хто захоче придбати його на “чорному ринку “. Зростання попиту на нелегальну зброю викликаний відсутністю закону, який би дав громадянам легальне право на самозахист. Так, керівник організації “Офіцерський корпус” Володимир Рубан впевнений, що такий закон зміг би гарантувати громадянам України право на самозахист, тоді як органи влади та правопорядку свідомо гальмують його прийняття, залишаючи українців беззахисними в багатьох критичних ситуаціях.

 
Чи означає це, що Україна очікує розгул злочинності, викликаний неконтрольованим ввезенням зброї? Незважаючи на деякі побоювання, російський політолог і журналіст Андрій Піонтковський вважає такий варіант розвитку подій неможливим. На його думку, “Сучасна Україна значно просунулася в плані розвитку громадянського суспільства, Революція Переваги значно підняла рівень громадянської самосвідомості жителів України.

Якщо в 90-х населення України було розділено по різних групах, одні з яких намагалися виживати, інші ж – урвати якнайбільше, то в наш час, Майдан і війна на Сході згуртувала населення країни, проявила найкращі якості громадян. Неможливо собі уявити, щоб нинішні українці повторили “бєспрєдєл” 90-х. “

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: