Про що розповідає герб Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ

Опубліковано:
29 Червня, 2015 о 17:13
Віднедавна Тернопільсько-Зборівська єпархія УГКЦ почала частіше використовувати свій геральдичний символ – архиєпархіальний герб.

 



У центрі композиції – щит, на синьому полі якого зображено золоте сонце з променями. В осерді сонячного диску розміщено зображення ікони Зарваницької Божої Матері.

 

Цікаво, що зображення сонця з променями нагадує історичний герб Поділля. Мабуть його використання є невипадковим, адже архиєпархія поширює свою діяльність на частину Тернопільської та Хмельницкої областей, а Зарваницьку Божу Матір іноді називають «Царицею Поділля», про що читаємо в акафісті на її честь: «”Радуйся, Царице Поділля, Зарваницька Матінко Божа”».

 

На сьогодні Тернопільсько-Зборівська архиєпархія УГКЦ налічує 18 деканатів, які розташовані на території таких адміністративних районів Тернопільської області: Зборівський, Козівський, Збаразький, Ланівецький, Бережанський, Підволочиський, Теребовлянський, Кременецький, Шумський, Тернопільський.

 

Саме кількість деканатів символізують 18 восьмиконечних золотих зірок, які оточують центральну композицію.

 

Згідно рішення Синоду Єпископів УГКЦ юрисдикція єпархії розширилася на території міста Хмельницький та райони: Хмельницький, Віньковецький, Волочиський, Городоцький, Білогірський, Деражнянський, Дунаєвецький, Ізяславський, Кам’янець-Подільський, Красилівський, Летичівський, Новоушицький, Полонський, Славутський, Старокостянтинівський, Старосинявський, Теофіпольський, Чемеровецький, Шепетівський, Ярмолинецький.

 

Щит герба увінчаний золотою митрою з червоним підкладом і розміщений на покладених навхрест золотому процесійному хресті та єпископському жезлі.

 

Поверх них – золотий ланцюжок з панагією внизу щита.

 
Традиція використовувати єпархіальних та єпископських гербів з’явилася в Європі в ХІІІ столітті. Це пов’язано з обов’язковим використанням єпископами печаток. Спочатку на печатках зображувалися святі, але потім стали використовуватися символи – митри, хрести, жезли.
 
 
На даний час геральдика найбільш поширена в католицькій церкві, де практично всі єпископи мають свої герби.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: