Цьогоріч осінь багата на гриби. Збираючи та споживаючи цей продукт потрібно пам’ятати кілька важливих правил, щоб не нашкодити собі та іншим людям.

 



Перш за все збирати можна тільки відомі вам їстівні гриби, а тих, у яких ви не впевнені – краще не підбирати. Не забувайте, що гриби – чудові природні фільтри, тому оминайте ті, що ростуть біля автошляхів, промислових зон, біля смітників, звалищ, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах. Краще уникайте грибів із циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення, оточене оболонкою. Також не підбирайте старих, червивих, в’ялих, пошкоджених, грибів зі слизом. Часто небезпечними є пластинчаті види, отруйні гриби маскуються під них.

 

Якщо ви купуєте гриби, то робіть це тільки магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках, там вони перевірені. Цей товар на стихійних ринках, або який продається «біля дороги» – може бути небезпечним, хіба що самотужки там оглядайте кожен гриб і сподівайтеся на свої знання, добре перевірте, чи немає отруйних.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Тернополі дітей вчили їсти тільки корисну їжу

 

Готуючи гриби до споживання, обрізайте забруднену нижню частину ніжок, продукт добре промийте, у маслюків та мокрух знімайте з капелюшка плівку. Дикорослі гриби відварюйте обов’язково у той день, коли їх зібрали, інакше в них утвориться отрута. На початковому етапі кип’ятіть гриби у воді 7-10 хв., після чого відвар треба злити, тільки тоді їх можна варити або смажити.  Вимочуйте або відварюйте умовно їстівні гриби, які будете засолювати, щоб позбутися гірких речовин, що уражають слизову оболонку шлунка.

 

Лікарі не радять їсти гриби дітям, літнім людям та вагітним. Пам’ятайте, що неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати таке важке захворювання, як ботулізм. Бережіть своє здоров’я.

 

Катерина Богуславська

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: