22 вересня 2001 року в місті Нью-Йорк помер американський скрипаль, уродженець Кременця Ісаак Стерн (Штерн, англ. Isaac Stern).

 



В однорічному віці майбутній маестро був повезений батьками у Сан-Франциско. Там учився у консерваторії.

 

Перший концерт зіграв у 13 років. Дебютував в 1936 із Симфонічним оркестром Сан-Франциско, уперше виступив у нью-йоркському Карнегі-холі в 1943.

 

Уже ранні записи Стерна є яскравим свідченням його таланту: юний скрипаль грає стильно й емоційно. Активно виступав за збереження Карнегі-холу й, досягнувши мети, став президентом Ради Карнегі-холу і сприяв тому, щоб саме в цьому залі проходили найбільш престижні концерти США.

 

Випустив Ісаак Стерн більше 200 записів. В 1981 фільм про поїздку Стерна в Китай «Від Мао до Моцарта» одержав премію Академії кінематографістів серед повнометражних документальних фільмів. В 1984 Стерн одержав премію «Кеннеді-центра». У 1987 – премію Греммі за «визначний артистичний внесок у сфері записів протягом життя».

 

За 60 років музичної кар’єри виступив на більшості престижних сцен світу. Більшість концертів Стерна збереглися, записані на магнітофонну плівку (понад 200 записів 63 композиторів).

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: