На Тернопільщині зберуться поціновувачі лемківської культури

Опубліковано:
12 Липня, 2015 о 13:06

XVI фестиваль «Дзвони Лемківщини» цьогоріч відбудеться 1-2 серпня, в урочищі «Бичова» поблизу міста Монастириська. Окрім популяризації цієї культури, подія буде приурочена 70-річчю примусового вивезення етнічної групи з території Польщі. Олександр Венгринович, голова Всеукраїнського товариства «Лемківщина» каже: для лемків такі заходи є особливо важливими.

 



ОЛЕКСАНДР ВЕНГРИНОВИЧ, голова Всеукраїнського товариства «Лемківщина»:  «Настали оці трагічні дні, яких ми ніколи не можемо забути. Наслідками цієї депортації є те, що лемки, як етнографічна група українського народу, поставлена на межу зникнення. Ми сьогодні розсіяні по всій Україні і по світу. І нам кожна деталь, кожний захід, який ми проводимо, надзвичайно дорогий».

 

В рамках заходу планують облаштувати спортмістечко та містечко народних промислів. Кожен зможе помилуватися етнічними музейними експонатами та скуштувати автентичні лемківські страви. Передбачена театралізована хода та певні зміни в запалюванні ватри. Не виключають на фестивалі і благодійну складову.Зокрема, каже Олександр Венгринович, якщо і збиратимуть кошти, то виключно на АТО, передає ІНТБ

 

ОЛЕКСАНДР ВЕНГРИНОВИЧ, голова Всеукраїнського товариства «Лемківщина»: «Думаю, що якщо пробачать нам, як виключення, лемкам, що ми десь проведемо цей фестиваль в цьому форматі. Я думаю, що нікому зле не буде».

 

Попередньо на свято  обіцяли приїхати лемки з Луганщини та Донеччини. Будуть і гості з інших країн. Крім того, на фестиваль запросили бійців.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: