Піднімати цукрове виробництво у Тернопільській області намагатимуться із залученням Волинської області.
Перегляньте також:
- У Тернопільському перинатальному центрі «Мати і дитина» відзначили день кесаревого розтину
- Фіналістка “Холостяка” з Тернопільщини потрапила у скандал
Три тернопільських цукрозаводи довантажуватимуть сировину з-поза меж своєї області. Про це інформує Ділове видання Волині з посиланням на Дзеркало тижня.
Повільний підйом цукрового виробництва в Україні відгукнувся й на рівні Тернопільщини. Нинішнього року в невеличкій області аграрії засіяли цукровими буряками на 3 тисячі гектарів, ніж у 2015-му, розширивши площі під цією культурою до 19 тисяч гектарів.
Понад90% обсягів солодких коренів висівають великі та середні сільгосппідприємства. Господарства населення дедалі менше займаються цукровими буряками: і витратно, і не надто прибутково. Крім того, вони збагатилися гірким досвідом, як цукрозаводи обдурювали їх на забрудненості та цукристості буряків (штучно завищували перший показник і занижували другий).
Проте врожайність буряків зіграла із сільгоспвиробниками лихий жарт. Вона виявилася нижчою, ніж торік, – в середньому 412-414 ц/га (у 2015-ому – 440 ц/га).
Цьогорічна літня спека, коли було обмаль дощів і в грунті бракувало вологи, висушила корінь буряка.
“З нинішніми цінами на пальне, насіння, засоби захисту, міндобрива, потрібно було вкласти в гектар посівів цукрових буряків, як мінімум, 30- 33 тисячі гривень. Та навіть за таких умов отримати врожайність понад 500 ц/га не вдалося майже нікому із сільгосппідприємств”, – каже голова ради сільгоспвиробників області Микола Пилипів.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Тернопільщині ціна на цукор може значно зрости
А в господарствах населення, яке втрачає інтерес до вирощування буряків, урожайність цукристих взагалі видалася курям на сміх, – вона не перевищувала 300 ц/га.
У сезоні-2016 в області працюватимуть чотири цукрозаводи, тоді як торік працювало тільки два.
Майно цукрозаводів колишньої групи компаній “Мрія” Івана Гути вже тривалий час перебуває в заставі “Промінвестбанку” за отримані кредити. Банк довго думав, кому продати цукрозаводи, яких не перебрав міжнародний комітет кредиторів “Мрії”. В результаті виділив кошти на підготовку до цьогорічного сезону трьох цукрозаводів – Збаразького, Хоростківського та Козівського (торік працював лише Збаразький).
Мотив пояснити неважко – навіщо має псуватися обладнання, навіщо його різатимуть на брухт, коли воно ще може знадобитися, а по дві-три сотні людей матимуть роботу хоча б у сезон переробки буряків?
Двом останнім цукрозаводам Мінагрополітики виділило маленьку квоту “А” – по 5 тисяч тонн, тільки б вони працювали. Та виявилося, що сировини в області бракує. Щоб довантажити Хоростківський і трохи Збаразький, їхній господар – ТОВ “Галичина-цукор” – завезе з-поза меж Тернопільщини 340-350 тисяч тонн буряків. Насамперед із Волині. А там сировина таки є. Адже два волинських цукрозаводи – Горохівський і Володимир-Волинський – уже кілька років не працюють.
Із усього обсягу цукрового буряку – власного і привезеного, а це 1 мільйон 240 тисяч тонн, Тернопільщина сподівається виробити 150 -155 тисяч тонн цукру. Тож її цукрові заводи заповнять квоту “А”, а невеликі обсяги цукру їх власники відправлять на експорт.