Ініціативу міського голови Тернополя підтримали громадські організації України

Опубліковано:
4 Жовтня, 2016 о 21:44

Недавно міський голова Тернополя Сергій Надал виступив з ініціативою щодо автоматичного продовження договорів оренди земельних ділянок тим підприємцям, які належно виконують свої зобов’язання перед громадою. На думку очільника міста, таке рішення має зруйнувати корупційні схеми у цій сфері, – пише Бізнес Компаньйон Тернопіль.

 



Нагадаємо, що раніше щодо кожного підприємця приймалося окреме рішення, що породжувало широкі можливості для корупції. Згідно проекту цього рішення, з метою спрощення процедури поновлення договорів оренди землі пропонується «Поновити договори оренди землі, термін яких закінчується в період 1.10.2016 року по 1.04.2017 року, терміном на 5 років з моменту їх закінчення».

 

 Підприємці схвально поставилися до такого рішення. Адже не секрет, що головним інструментом «вибивання грошей» з бізнесу є якраз зловживання службовим становищем, коли різного роду «посередники» пропонують за винагороду «протягнути рішення» про продовження оренди земельної ділянки через сесію. В більшості такими «посередниками» можуть виступати самі ж депутати. Вартість такого рішення залежить від апетитів посередників.

 

Такий механізм вигідний і громаді Тернополя. Мерія буде партнером для підприємців, всебічно сприяючи їм у діяльності. І це, за словами міського очільника, — лише перший крок. Місто планує зменшити податкове навантаження на підприємців, які вкладають кошти у розбудову виробничих потужностей та які створюють нові робочі місця.

 

Окрім підприємців, на таку ініціативу міського голови схвально відгукнулись і громадські організації зі всієї України, чия діяльність пов’язана з вирішенням питань підприємництва та підтримки малого і середнього бізнесу. Позитивне вирішення питання продовження оренди  в Тернополі стане прикладом для інших громад, де проблеми з корупційними схемами аналогічні.

 

Також громадські активісти запропонували долучитися до вироблення самих механізмів процедури продовження оренди, оскільки в цьому питанні є багато важливих моментів.

 

Сергій Доротич, Голова ВГО “Союз захисту підприємництва”

«Радий, що у Тернополі запроваджуються зміни на краще. Дуже слушна і необхідна ініциатива. У такий спосіб бізнес буде більше налаштований інвестувати у розвиток матеріально-технічної бази. Важливо донести зазначені напрацювання до мера Києва та очільників інших міст і переконати їх прийняти. Ще доречніше було би запровадити це на рівні законодавчої ініциативи».

 

 

 

Ірина Головко, сотник Дніпропетровської ГО “Самозахист підприємців”

«Коли мер міста – справжній патріот (про мера файного міста Тернопіль).

Ні для кого не секрет, що найбільш корумповане питання для підприємця – це питання оренди землі. Щоразу, для продовження оренди вибудовуються непереборні перешкоди з мільярда папірців, мільйона погоджень и тисяч грошових знаків. Зрештою, і це не допомагає.

Члени Самозахисту роками не можуть продовжити договори оренди землі, яку отримали колись на цілком законних підставах. Міська рада посилається на непереборні проблеми в законодавстві, інколи взагалі ні на що не посилається, а просто не реагує. Але, як виявилось, рішення проблеми є! І не в високих коридорах влади, а на рівні звичайної міської ради файного міста Тернопіль.

Виявляється, все вирішується доволі просто – договір оренди можна продовжити автоматично. Платив податки, дотримувався умов – все, договір продовжується!

Поталанило тернопільчанам з мером – він справді веде боротьбу з корупцією, а не пробує попереставляти ліжка в борделі. З корупцією можна боротися і в окремо взятому місті, не спихаючи все на «верхи». Було б бажання, воля і справжня любов до своєї землі і міста».

 

Юлія Шкурупій, Голова Кіровоградського обласного осередку всеукраїнського об’єднання підприємців малого та середнього бізнесу “Фортеця”

 

«В чергове досвід Тернополя хотілося б взяти і для Кропивницького. Так склалося, що земельні питання – є одними з найкорумпованіших і вплив на представників МСБ, які стикаються з орендою землі, мають величезний. Це питання, яким державним органам дуже зручно маніпулювати підприємцями примушуючи вдаватись до корупційного вирішення питання.

Сподіваюсь, що меру Тернополя вдасться викоренити цей чинник назавжди, що створить більш сприятливі умови ведення саме малого і середнього бізнесу.

Мабуть треба їхати в Тернопіль і переймати досвід в багатьох питаннях».

 

Олена Варнакова, Голова “Профспілкової організації “Чернігівських профспілок підприємців”

«Бардак і зловживання з землею є всюди, але є і дуже цікава ініціатива Тернопільського міського голови. Непогано було б запровадити таке і в Чернігові».

 

 

 

 

 

 

 

Олександр  Сніховський, член Ради підприємців при КМУ , виконавчий директор ГО “Асоціація Хмельницьких ринків”

 

«Хочу зазначити наступне, а саме:

1. Матеріал з інтернет-сайту Тернопільської міської ради щодо проекту рішення про автоматичне продовження оренди землі для справним орендарям прочитав та вважаю його позитивним і, що важливо, антикорупційним, а також таким, що спрощує процеси дерегуляції у відповідності до чинного законодавства країни, місцевих нормативно-правових актів.

2. Підтримуючи даний нормативний акт, вважаю необхідним звернути увагу на те, щоб у разі його прийняття, термін оформлення чи продовження орендних відносин з суб’єктом господарювання з моменту прийняття відповідного рішення сесією міської ради був не більш одного календарного місяця. Якщо такої норми не має в проекті рішення, то, можливо, її варто записати. В такому разі, як зазначається на сайті Тернопільської міської ради, антикорупційна складова буде виведена.

3. З свого боку, з метою ознайомлення з процедурою, засадами та механізмом прийняття даного рішення за ініціативою Тернопільського міського голови, готовий відвідати м. Тернопіль з колегами – депутатами, представниками Хмельницької міської ради.

4. Також, враховуючи напрацьований нашою стороною великий досвід роботи поспіль 13 років ГО “Асоціації Хмельницьких ринків”, яка протягом всього часу має позитивний досвід роботи, співпраці, як з місцевою владою в реалізації спільних соціально-економічних проектів на місцевому рівні, так і представлена на загальнодержавному рівні ( є вже 3-тю каденцію поспіль членом Ради підприємців при КМУ, членом Правління ВГО “Фортеця”, три члена нашої Асоціації є помічниками – консультантами н.д.У., а троє — депутатами Хмельницької міської ради, тощо), зі свого боку готові поділитися досвідом роботи нашої Асоціації, яка обєднує 29 ринків та торгових рядів міста, на яких працює близько 22 тисяч осіб – СПД».

 

Тетяна Опришко, керівник громадської організації “УМОВА”, м.Чернігів

«Гарний досвід можна наслідувати. Розумієте-мер думає про підприємців, які створюють робочі місця та наповнюють бюджет! Тому в нього є бачення щодо збалансованості податків, інше. Мабуть в цьому є суть бачення європейського майбутнього – разом з розвитком градоутворюючих підприємств міста.

Чи можна боротися з корупцією на місцевому рівні?

– Можна і воно так відбувається, якщо приклад надає голова міської ради. Саме так працює мер в Тернополі.

P.S. До мене звертаються наші підприємці, з Чернігова і кажуть, що робити, бо вже давно не має рішення міської ради, хоча документи подані. І які у вас думки виникають? Правильно-хтось чекає, що прийдуть ходаки. В Тернополі мер запропонував автоматично вирішувати це питання! Респект!»

 

Віктор Жих, Регіональний координатор Дніпропетровського обласного осередку всеукраїнського об’єднання підприємців малого та середнього бізнесу “Фортеця”

 

«Коли місцева влада хоче прислухатись до думки громади, представників малого і середнього бізнесу, то ця влада, як не дивно, може зробити багато. Ось, до прикладу, Тернопіль. А чим може відповісти Дніпро?

 

 

 

Людмила Нікітченко, засновник ГО “Житомирська асоціація суб’єктів малого та мікропідприємництва»

 

«Хороша пропозиція міського голови, та чи підтримають ініціативу вашого мера в інших містах? Чи згодяться мери інших міст запроваджувати такі схеми роботи в себе, коли до них звернуться підприємці? Пощастило вам з міським головою».

 

 

 

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: