Чому Тернопільський інститут післядипломної освіти залишився без світла і зарплати?

Опубліковано:
20 Серпня, 2015 о 09:42

Працівники Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної освіти залишилися без зарплати, а саме приміщення відімкнули від електропостачання. Комп’ютери – без з’єднання з  інтернетом, а в одному з корпусів скоро може зникнути й вода. А все через чвари  в освітянському середовищі.

 



Колектив інституту розділився на дві частини. Одна вважає, що займати крісло керівника установи має Сергій Алілуйко, інша ж підтримує призначеного в. о. директора Юрія Шайнюка. А поки сторони не можуть дійти згоди, рахунки навчального закладу заблоковані.

 

Не можуть визначитися з директором

Ситуацію у Тернопільському обласному інституті післядипломної освіти називають складною та загрозливою. Такою вона стала після того, як казначейство заблокувало рахунки навчального закладу. Наразі один із корпусів установи залишився без світла та інтернету, а колектив не отримав зарплати й авансу. Розблокування рахунків стане можливим лише тоді, коли вищі органи визначаться з призначенням керівника закладу.

 

Донедавна установу очолював 30-річний Сергій Алілуйко, який обіймав дану посаду менше року. У листопаді минулого року голова Тернопільської обласної ради Василь Хомінець призначив згадану особу на посаду в. о. директора установи. Трапилось це у міжсесійний період, тому одразу затвердити кандидатуру освітянина не вдалося. Втім, не зробив цього пан Хомінець і наступних чотири рази. Саме стільки разів на розгляд депутатів виносився проект рішення про призначення Сергія Алілуйка на посаду директора, та жодного разу рішення так і не було проголосовано.

 

У червні 2015 року директор департаменту освіти та науки ТОДА Любомир Крупа призначив на посаду директора Інституту післядипломної освіти Юрія Шайнюка, який до цього часу обіймав посаду заступника. Ця людина добре відома через свою діяльність в організації проведення зовнішнього незалежного оцінювання в нашій області. Частина колективу вважає, що нового керівника призначили з порушеннями, тому не тільки відмовляються виконувати розпорядження директора департаменту, а й вимагають голову ТОДА покарати головного освітянина області.

 

Тернопільська облрада навіть звернулася до голови ТОДА з вимогою негайно вжити заходів реагування щодо директора департаменту освіти, який, видаючи наказ від 29 травня 2015 року, призначив в. о. директора ТОКІПО Юрія Шайнюка. Мовляв, директор департаменту одноосібно, без погодження обласної ради, призначив нового керівника.

 

Офіційно прецедент у цій історії створила невідповідність статуту закладу та вітчизняного законодавства. Річ у тім, що, відповідно до пунктів 4.1 та 4.2 Положення про республіканський (Автономної Республіки Крим), обласні та Київський і Севастопольський міські інститути післядипломної педагогічної освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 17.11.2000 № 538, керівництво інститутом здійснює ректор (директор), який призначається на посаду в порядку, встановленому Законом України «Про освіту», в якому у пункті 4 ст. 20 встановлено, що «керівники навчальних закладів, що є комунальною власністю, призначаються органом виконавчої влади Автономної Республіки Крим у сфері освіти, відповідними обласними, міськими, районними органами управління освітою за попереднім погодженням з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування».

 

Натомість протилежна сторона керується статутом навчального закладу, в якому порядок призначення керівника прописаний навпаки. Виходить, ніби подавати кандидатуру на посаду директора має обласна рада, при цьому погоджуючи її з департаментом освіти.

 

Суд іде – колектив бойкотує

У зв’язку з цією невідповідністю, Сергій Алілуйко звернувся до суду. Вже відбулося кілька засідань, однак остаточного рішення Феміда поки не винесла. Наступне засідання відбудеться вже у вересні. А поки триває судова тяганина, працівники закладу залишились без зарплати. Сталося це ось чому.

 

Враховуючи, що, відповідно до розпорядження директора департаменту, обов’язки керівника інституту виконує Юрій Шайнюк, він подав відповідні документи у реєстраційну службу та звернувся до головного бухгалтера установи з проханням надати пакет документів, необхідний для представлення в органи казначейства. В тому числі мова йшла про зразок підпису. Органи казначейства повідомили, що у закладі відбулася зміна керівника, тому зазначені особи вже не мають права розпоряджатися коштами, пишеНомер один. Відповідно директор департаменту звернувся з листом щодо зміни зразків підписів. Головний бухгалтер стала на сторону колишнього директора Сергія Алілуйка і не надала відповідних документів. У результаті рахунки установи залишаються заблокованими.

 

Сергій Алілуйко стверджує, що напередодні кошти на утримання закладу, в тому числі на захищені статті, виділила обласна рада, проте у департаменті до його особи ставляться упереджено, тому гроші через казначейські рахунки не пропустили. Чоловік нарікає, що новий керівник уже затвердив та виготовив новий зразок печатки.

 

Пропри те, що пану Шайнюку закидають, що його кандидатуру не погодила обласна рада, при представленні пана Алілуйка була аналогічна ситуація. У свій час його кандидатуру також не погодив департамент освіти.

 

Юрій Шайнюк каже, що має повне право претендувати на цю посаду, адже працює в інституті близько 10 років. Має великий досвід роботи та необхідну кваліфікацію. Днями у закладі відбулися збори колективу, однак знайти спільне рішення сторонам не вдалося – кожна залишилася при своїй думці. Зважаючи, що колектив вийшов далеко за межі юридичної площини вирішення питання і перейшов на особистості, очевидно, говорити про швидке вирішення проблеми не доводиться.

 

Зі слів працівників стало відомо, що собака зарита значно глибше, ніж здається на перший погляд.  Одна зі сторін звинувачує департамент освіти та його керівника в тому, що він «пропихає» на цю посаду свою людину. Інша ж стверджує, що Сергій Алілуйко займає цю посаду суто з комерційних інтересів. З неофіційних джерел стало відомо, що у директора є зв’язки з заступником голови обласної ради Сергієм Тарашевським. Спільно вони нібито готують до реалізації потужний проект, пов’язаний з земельними питаннями (землі знаходяться у власності інституту – ред..), тому попередньому директору так важливо залишитись на цій посаді.

 

Очевидно, що для вирішення конфлікту сторонам потрібно трохи зменшити градус емоцій. Наразі єдина надія на рішення суду, та проблема в тому, що до цього часу заклад залишається без грошей. Зважаючи, що на носі 1 вересня, повноцінно підготуватися до нього інститут не зможе. А те, що освітяни залишилися без зарплати, світла та інтернету… Ну що ж, такою, очевидно, є ціна власної позиції…

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: