Абетка для маленьких патріотів: кожне покоління має «виростати» на своїх героях

Опубліковано:
17 Жовтня, 2016 о 10:43
Якими б не були наші з вами літературні вподобання, першою книжкою в житті кожного, звісно ж, залишатиметься абетка. А чи не можна замість недолугих текстів та примітивних малюнків, що ними рясніли й рясніють абетки, за якими навчалися не лише ми самі, а й наші діти та онуки, запропонувати щось кардинально нове, цікаве й корисне?..

 

Виявляється, коли чітко сформулювати концепцію майбутнього видання й докласти максимум зусиль до її втілення, то результат іноді навіть перевершує очікування. Це стосується, зокрема, спільної роботи знаного історика і громадського діяча Олега Вітвіцького й талановитого художника Любомира Бейгера. Текст та ілюстративний ряд «співіснують» у їхній книжці абсолютно природно, а смілива спроба актуалізувати розповідь про добу національно-визвольних змагань 40-50-х років, пов’язавши її з буремним сьогоденням, зробило «Повстанську абетку» ще цікавішою… – повідомляє Справжня варта.



 

Поволі перегортаю сторінку за сторінкою яскраво оздобленого примірника «Абетки» (Вітвіцький Олег. Повстанська абетка. Друге видання. — Тернопіль: ФОП Карпюк Д.В., 2014), люб’язно подарованого мені автором, і пригадую розповідь пана Олега. То що ж надихнуло його на створення цієї книжки?

 

— Не можу не погодитися з думкою, що кожне покоління має «виростати» на своїх героях. Звісно, клясика — безсмертна, однак, дуже добре, коли поряд із перевіреними часом авторитетами з’являються нові персонажі — історичні чи створені автором, але в модерній, співзвучній із сучасністю інтерпретації. На тлі подібних розмислів у мене виникла ідея — запропонувати маленьким українцям Алярмика, вітчизняного супергероя, юного упівського сурмача, який і став головним персонажем «Повстанської абетки».

 

— Буду дуже радий, — каже Олег Вітвіцький, — коли завдяки моїй «Абетці» воїни легендарної УПА та ті, хто захищає нашу державу тепер, будуть сприйматися дітьми, як захисники й герої України. А ще мені дуже хочеться, щоб її читали діти в усіх регіонах, особливо на Сході та Півдні, щоби книжка потрапила до тамтешніх шкіл і бібліотек.

 

 

Вже можемо стверджувати, що задум пана Олега успішно здійснюється — останнім часом вийшли друком кілька накладів «Абетки», значну частину яких відправлено саме на Схід та Південь України. Чимало позитивних відгуків переконливо свідчать: автор обрав вірний шлях до сердець та розуму своїх маленьких читачів і має при цьому неабияку підтримку української педагогічної спільноти. Теж саме доводить (не менш переконливо!) несамовита лють, з якою одразу накинулися на цю книжку російська преса та телебачення…

 

 

Між тим, Олег Вітвіцький вже встиг написати й видати ще одну книжку про юного й веселого вояка Української Повстанської Армії. «Пригоди Алярмика та його друзів» — це захоплюючі історії, в яких ідеться про боротьбу за волю України різних поколінь Героїв. Згодом ми (разом із самим паном Олегом) неодмінно розповімо про нову книжку докладніше.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: