21 вересня православні відзначають велике церковне свято Різдво Пресвятої Богородиці – одне з найважливіших православних свят, яке встановлено церквою ще в 4 столітті. У це свято обов’язково йшли до церкви і несли спеціально випечені хлібці. Ці хлібці клали під ікони і зберігали до Різдва Ісуса Христа.

 



Якщо в будинку хтось хворів, брали такий хлібець, подрібнювали і додавали у воду, яку давали випити хворому. Якщо Різдво Пресвятої Богородиці припадає на дні посту, то дозволяється їсти рибу. Господині в цей день обов’язково варили рибний або грибний суп, а так же пекли пироги з рибою і грибами.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Протоієрей Євген Заплетнюк: “Богородиця показала ідеальне смирення і всяко приховувала себе від гаміру цього світу”

 

Зі святом Різдво Пресвятої Богородиці було пов’язано багато народних прикмет.

* По цьому дню визначали яка буде осінь і зима.
* З цього дня ночі стають довшими, а дні коротшими.
* Якщо в це свято ясний день — така ж погода буде до кінця жовтня.
* Якщо вранці небо ясне, чисте і видно зірки — чекай швидких холодів, але без дощів.
* Якщо в цей день туман — почнуться дощі.
* Якщо в день Різдва Пресвятої Богородиці йде дощ, то він може тривати ще 40 днів, а зима буде дуже рання.
* Якщо вранці 21 вересня на траві роса — то рівно через місяць на землі буде іній.

 

Вважається, що якщо в свято Різдво Пресвятої Богородиці жінка вмиється до сходу сонця — то краса збережеться до самої старості, а якщо дівчина вмиється до сходу сонця — то бути їй в тому році посватаною. Правда для цього потрібно піти на річку і вмиватися річковою водою.

 

На Різдво Пресвятої Богородиці жінки рано вранці йшли до церкви і ставили свічки, обмотані паперовими квітами, на яких були написані прохання Пречистій Діві. Та якої папірець обгорить першим, прохання і здійсниться. Якщо ж паперові квіти згорали повністю, значить всі побажання будуть почуті. В цей день дівчатам з іменами Анастасія, Олена і Анна не рекомендується носити косу або по-іншому збирати волосся.

 

Існує ще одна прикмета: якщо у цей день ви забрудните руки в чомусь чорному, то чекайте хорошої пропозиції на роботі. Правда щоб прикмета збулася, потрібно встати на віник обома ногами і постояти хоча б пару хвилин.

 

Усі свята мають свої історію і свій початок. Приміром, наші державні свята, почали своє існування після революції, багато релігійні свята, прийшли до нас разом з приходом на наші землі християнства, з появою у нас мусульманських громад і під впливом інших аспектів. Як стверджує історія, завжди і у всього є свій початок і кінець. Ось і свято 21 вересня Різдво Пресвятої Богородиці стало початком всіх християнських свят, своєрідним «новим роком» від якого починають свій відлік всі наступні церковні торжества.

 

Багато століть тому праведні Іоаким і Анна ніяк не могли стати батьками. У той далекий час, відсутність дітей у сім’ї вважалося проявом немилості богів, але батьки не впадала у відчай і все ж сподівалися стати щасливими батьками. Бог дарував їм дитину коли вони вже були в досить похилому віці і назвали вони свою дочку Марією, причому це ім’я було передбачене їй ангелом. Згідно з переказами, Марія була прекрасною і благочестивою і на честь її, церква і встановила це свято 21 вересня Різдво Пресвятої Богородиці. У народі цей день ще називають Мала Пречиста.

 

Це свято вважається жіночим: всі дівчата і жінки можуть молити заступницю про милість, про виконання всіх своїх бажань і мрій, про те, щоб у родині завжди все було добре. Починаючи з 21 вересня і по 28 вересня, дівчата і заміжні жінки приймали участь в обрядах, ворожили.

 

Християнська церква і слов’янська віра нерозривно пов’язані між собою. Так як в давнину цей день вважався святом, коли на полях зав’язувалася останній сніп, який володіє великою магічною силою і його колосся впродовж всього подальшого року, використовувалися для проведення обрядів, магічних замовлянь. З колосся останнього снопа робили сильні обереги й амулети. Якщо в цей день збору останнього врожаю стоїть сонячна погода — то і осінь, і зима буде м’яка. З цього дня старалися починати збирати яблука пізніх сортів — тоді вони обов’язково зберігалися до Різдва. Потрібно було молодим сім’ям або парам, які вже заручені, відвідувати своїх батьків, щоб у молодих і у свекра зі свекруха, тестя з тещею, були хороші відносини і взаєморозуміння. У народі цей тиждень називають Цибульним і намагаються збирати всю цибулю з грядок — тоді вона не буде гнити. Якщо в цей день побачити клин птахів — до удачі в цьому році.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Інтерв'ю
Тернопільська митниця – надійний вибір для підприємців та компаній, які імпортують товари, – керівник Юрій Мацібора
21:35, 25 Жовтня, 2024

Тернопільська митниця – надійний вибір для підприємців та компаній, які імпортують товари, – керівник Юрій Мацібора

ТОП новини тернопільщини: