У Тернополі почали встановлювати сучасні системи очищення води у школах

Опубліковано:
2 Травня, 2019 о 15:41

Першу систему очищення води встановили у Тернопільській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №17 імені В.Вихруща з поглибленим вивченням іноземних мов у рамках Року екології у Тернополі. Заклад отримав сертифікат «Життя в стилі ЕСО».

Встановлення відбулося за підтримки заступника міського голови Леоніда Бицюри та віце-президента Міжнародної торгової палати ICC Ukraine, засновника проекту «Життя в стилі ЕСО» Тараса Демкури.



null

«Провівши детальний аналіз показників здоров’я учнів усіх шкіл, ми виявили хвороби, які формуються через вживання неякісної води, їжі, умов перебування дітей у школі, – зазначив Леонід Бицюра. – Ми розпочали встановлювати новітні системи очищення води, які плануємо масштабувати по всіх школах міста. Також будемо вести контроль освітлення та температурного режиму, контролюватимемо якість харчування учнів у шкільних їдальнях».

Конструкція встановленого питного фонтанчика дозволяє вживати школярам воду безконтактно. Потік води вмикається автоматично, коли до фонтанчика підходить дитина. Така безконтактна система сприяє мінімізації можливого зараження мікроорганізмами самого фонтанчика, а також допомагає зменшити кількість використання пластикових стаканчиків, утилізація яких наразі є великою проблемою. Встановлена система очистки води має міжнародний сертифікат NSF. Вмонтований вугільний фільтр/катридж видаляє мікрочастки та забруднюючі речовини, ультрафіолетове випромінювання знищує наявні у воді мікроорганізми, а система електронного моніторингу перевіряє функціонування приладу і дає знати користувачу, коли система потребує технічного обслуговування чи заміни елементів. Таким чином, затримуючи шкідливі речовини, система пропускає лише корисні для організму мікроелементи, а змінювати картридж потрібно лише після очистки 5 тисяч літрів води.

null

Здоров’я підростаючого покоління безпосередньо залежить від стану навколишнього середовища, від щоденних звичок, їжі та води, яку ми вживаємо, переконаний Тарас Демкура.

«Упродовж 22 років я займаюся питаннями збереження довкілля, проблемами чистоти води, боротьбою з фосфатами та неякісним пластиком. Проаналізувавши результати досліджень з впливу води на здоров’я населення, ми ініціювали проект «Життя в стилі ЕСО», який пропонує, у тому числі, рішення щодо покращення якості питної води. У рамках цієї ініціативи, за підтримки Тернопільської міської ради, ми почали встановлювати сучасні системи очищення води у школах Тернополя та продовжимо масштабувати цей проект по усій Україні», – розповів Тарас Володимирович.

null

Цього ж дня, 23 квітня Леонід Бицюра, заступник міського голови Тернополя, та Тарас Демкура, віце-президент Міжнародної торгової палати ICC Ukraine, виступили на «круглому» столі з обговорення важливих напрямків екологічного спрямування за участі учнів тернопільських шкіл, науковців та громадських активістів. Це була підсумкова зустріч з висвітленням серії проектів, які було реалізовано впродовж 5 місяців у рамках Року екології в Тернополі. Упродовж цього часу учасники серії проектів досліджували стан здоров’я школярів, шукали шляхи вдосконалення навчального процесу, а наймасштабнішим проектом став Еко-челендж.  До цього марафону долучились 10 Тернопільських шкіл та  десятки ініціативних старшокласників, яким не байдужа ця тема.

«Спільно зі своїми друзями ми проводили Еко-челендж і у своїй школі, знімали мотивуюче відео та передавали естафету іншому навчальному закладу, – розповідає учениця Тернопільської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №3 Дарина Сліпченко. – Глобальні проблеми потрібно вирішувати мінімальними вчинками, кожен особисто має дбати про екологію, на мою думку. А проводити заходи такого роду є корисним для формування екологічної свідомості тернополян».

Директор Благодійного фонду «Єднання поколінь» Ольга Гордієнко розповідає, що  протягом 5 місяців у місті було проведено понад 30 проектів. Учасники серії проектів запевняють, що на досягнутому не зупинятимуться, мають ще багато ідей, які допоможуть зберегти навколишнє середовище та власне здоров‘я.

null

Долучитися до ініціатив проекту «Життя в стилі ЕСО» та стати частиною екоспільноти можна на сайті: www.iameco.com.ua.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Інтерв'ю
«Все почалося з малини»: військовий з Тернополя створив найбільший ягідний кооператив та відкрив «Сокарню»
20:10, 23 Жовтня, 2024

Військовий з Тернополя створив найбільший ягідний кооператив

ТОП новини тернопільщини: