Степан Барна: Найбільш ефективним інструментом наповнення місцевих бюджетів має стати податкова культура

Опубліковано:
7 Липня, 2017 о 10:13

Кущова нарада з питань наповнення місцевих бюджетів та ефективного використання ресурсів області та України під головуванням голови ОДА Степана Барни відбулась у Кременецькому районі. Метою її було проаналізувати виконання дохідної частини місцевих бюджетів, проблемні моменти та окреслити шляхи покращення не тільки динаміки основних показників, але й їх грошового еквівалента. Участь взяли начальник ГУ ДФСУ в Тернопільській області Ігор Комендант, начальники відділень Кременецької об’єднаної державної податкової інспекції,керівники районів, голови райрад, мери міст та голови об’єднаних громад Збаразького, Кременецького, Лановецького, Підволочиського та Шумського районів.

null



Фото з мережі Інтернет

Як наголосив голова ОДА, ключовим напрямком наповнення місцевих бюджетів має бути збільшення відсоткової ставки на землю мінімум до 8%, при цьому термін оренди має становити щонайменше 7 років.

null

Фото з мережі Інтернет

«Усі ми маємо мати спільне державне мислення, і дотримуватися вектора максимальної легалізації. Це стосується земельних питань, робочих місць, продажу підакцизних товарів. І хочу підкреслити, що тут на головах громад і мерах міст обласного значення лежить персональна відповідальність. Наповнення ваших бюджетів – у ваших руках. Скористайтеся цією можливістю ефективно! Адже все це – кошти для розвитку ваших же територій, ви можете їх спрямовувати на школи, лікарні, дороги, заходи з енергоефективності», – підкреслив Степан Барна.

null

Фото з мережі Інтернет

Як стало відомо за результатами наради, Тернопільщина вийшла на перше місце в Україні за темпами наповнення місцевих бюджетів. У порівнянні з січнем-квітнем 2016 року показник зріс майже на 49%.

null

Фото з мережі Інтернет

Незважаючи на непросту соціально-економічну ситуацію, за 6 місяців нинішнього року заплановані доходи місцевих бюджетів області перевиконано на 19%, тобто понад план надійшло 216,3 млн грн. При цьому загальні поступлення складають 1,4 млрд грн.Заплановані доходи обласного бюджету виконано на 127%, тобто понад план поступило 42 млн грн; в містах обласного значеннядодатково надійшло 50 млн грн; в районних бюджетах додалося 89,4 млн грн; в ОТГз’явилося на 52,9% більше грошей – це 87,5 млн грн понад план.

null

Фото з мережі Інтернет

Голова ОДА наголосив, що в умовах децентралізаціїфінансування окремих видатків передано на місцевий рівень, а відтак і наповнення місцевих бюджетів вимагає вищої відповідальності. 

null

Фото з мережі Інтернет

«Ефективність бюджетногопроцесу залежить від ролі та відповідальності усіх учасників – починаючи з планування, встановлення і затвердження ставок, поточного адміністрування і закінчуючи контролем за повнотою та своєчасністю сплати належних сум податків і зборів.Тому кожному із них треба проявити принципову позицію при виконанні своїх функцій та повноважень. Важливо поступово привчитибізнес та громадян до податкової культури, яка стане найдієвішим механізмом наповнення місцевих бюджетів», – зазначив Степан Барна.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: