Сергій Надал: Нам потрібно переймати добрі практики європейських країн щодо впровадження місцевих референдумів

Опубліковано:
1 Грудня, 2016 о 12:13

Нам потрібно переймати добрі практики європейських країн щодо впровадження місцевих референдумів 1 грудня 1991 року,  25 років тому, 84,18 % українців на референдумі проголосували за Незалежність. Це рішення стало ключовим у становленні Незалежної України, а референдум, плебісцит мають повернутися, як один з кращих методів приймати спільні рішення, – вважає міський голова Тернополя Сергій Надал. Сергій Надал зазначив, що саме референдум 1 грудня надав легітимності голосуванню за Акт проголошення Незалежності України від 24 серпня 1991 року та відновив традицію прямої демократії в Україні. “На пострадянському просторі це була унікальна подія. Адже ніхто крім України не проводив референдуму для підтвердження рішень Верховних рад республік. Питатися у людей — суперечило радянській політичній традиції. Навіть значна частина депутатів демократичного скликання вважала проведення референдуму 1-го грудня зайвим. Однак перемогли прихильники референдуму. Відтак Незалежність стала незворотною. У протилежному випадку Генеральний прокурор СРСР або ж Верховна Рада СРСР, контрольована противниками Незалежності України могли скасувати Акт проголошення Незалежності. Вони, як і в наш час, могли кричати про «хунту, яка захопила владу». Саме після референдуму нашу Незалежність першими визнали Польща, Канада, Угорщина. Тож референдум має ідеологічне і міжнародно-правове значення. Ми повернули добру традицію і підтвердили Незалежність”, – зауважив Сергій Надал.

«Без референдуму 1 грудня 1991 року у Москві, як і в наш час, кричати б про «хунту, яка захопила владу».



На думку Сергія Надала, саме референдум не дозволив згодом часи реалізувати варіант “добровільного” приєднання України до Росії. “У нас є приклад так званою союзної держави Росії і Білорусі. Воно відбулося без участі народу Білорусі. Просто підписали договір і все. В Україні таке було неможливим, хоча окремі політичні сили, зокрема нині заборонена КПУ та кілька спеціально створених під “союзну ідею” партій проштовхували таке рішення у парламенті. Однак у більшості українських політиків перед очами були результати, коли у 27 регіонах країни підтримали ідею незалежності. При цьому у всіх областях, включаючи із східними, ідею Незалежності підтримали 80 % українців. Навіть в Криму та Севастополі було 54,19 % і 57,07 %  прихильників Незалежності. Це ще один факт на підтвердження того, що українці були єдиними у своєму прагненні бути вільними. Таким чином, референдум 1 грудня 1991 року унеможливив мирну гібридну окупацію України Росією. Сьогоднішня ж ситуація з окупацією є тимчасовим явищем”, – наголосив Сергій Надал. Сергій Надал також нагадав, що серед тернополян було найбільше прихильників Незалежності по всій Україні.

«Найбільша підтримка Незалежності була у Тернопільській області (98, 67%)»

“Найбільша підтримка Незалежності була у Тернопільській області (98, 67%). За цим показником ми обійшли, хоча і з невеликим відривом усіх наших сусідів. Тому кожному з нас є чим пишатися”, – зауважив Сергій Надал. Політик підкреслив, що одним з кращих подарунків для українців було б ухвалення усієї необхідної законодавчої бази для місцевих референдумів. “На жаль вже кілька років український парламент не може напрацювати законодавства для проведення місцевих референдумів. Насправді місцевий референдум був одним з кращих методів робити важливі рішення щодо життя місцевої громади спільними і для місцевого самоврядування і громади. Відтак, такі рішення краще б реалізовувалися, бо кожен член громади відчував би себе одним з активних учасників процесу прийняття рішень”, – переконаний Сергій Надал. Очільник Тернополя підкреслив, що український народ давно готовий до широкого впровадження елементів прямого народовладдя. “Мені доводиться інколи чути критичні зауваження. Мовляв українці на відміну від поляків, швейцарців чи американців не готові до прямого народовладдя. Але в цих закидах немає логіки. Якщо українець здатний оцінити на виборах фахові якості президента і обрати його, то він точно зможе визначитися у якомусь місцевому господарському питанні, яке стосується його повсякденного життя. Нам потрібно переймати добрі практики європейських країн щодо впровадження місцевих референдумів, як доброї практики покращення роботи самоврядування”, – підсумував Сергій Надал.

Віра Сотник

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Інтерв'ю
Тернопільська митниця – надійний вибір для підприємців та компаній, які імпортують товари, – керівник Юрій Мацібора
21:35, 25 Жовтня, 2024

Тернопільська митниця – надійний вибір для підприємців та компаній, які імпортують товари, – керівник Юрій Мацібора

ТОП новини тернопільщини: