За непослух психічнохворих закривають у… «карцер» (Фото)

Опубліковано:
14 Листопада, 2015 о 09:23

За непослух психічнохворих у Бережанському психоневрологічному будинку-інтернаті, що в селі Краснопуща, закривають у «карцер».

 



Про це стало відомо 9 листопада під час моніторингового візиту представника уповноваженого з прав людини до вказаного закладу. 

 

«Упродовж місяця двох психічнохворих чоловіків утримували у нелюдських умовах, – йдеться на інтернет-порталі Національного превентивного механізму (НПМ). – Закрита тісна кімната з металевою решіткою на дверях без електричного освітлення і доступу свіжого повітря та води, з відром для справляння природних потреб замість туалету і жахливим різким запахом випорожнень  – саме таку картину побачили монітор національного превентивного механізму, представник уповноваженого з прав людини в Тернопільській області Володимир Шевченко та його колега Ірина Максимова під час візиту без попередження у вищевказаний заклад.  Обидва психічнохворих перебували у жахливому стані, невідомо коли мились. За їхніми словами, одного помістили на початку жовтня через конфлікт з водієм директора, який побив підопічного, а інший перебував у «карцері» з 20 жовтня через те, що хотів втекти з інтернату.

 


 

Майже 70 чоловіків взагалі не мали спідньої білизни, також у них був відсутній верхній одяг, предмети особистої гігієни. У приміщеннях антисанітарні умови. Не виконуються норми пожежної безпеки. Персонал інтернату недостатньо обізнаний щодо своїх обов’язків та халатно до них ставиться. Умови в інтернаті настільки жахливі, що зовсім не дивним виглядає бажання підопічних звідти тікати.

 

Коментар в. о. начальника Головного управління Національної поліції в Тернопільській області Олександра Богомола:

– Нам відомо про факт, що зафіксував представник уповноваженого з прав людини в Бережанському психоневрологічному будинку-інтернаті. Зафіксовано, що в окремому блоці, утримували двох хворих. За словами працівників будинку-інтернату, ці хворі були схильні до самогубства і під час загострення їх взяли під окремий контроль. Наразі ми проводимо перевірку, щоб з’ясувати, чи це було незаконне позбавленням волі, чи халатне ставлення, чи інше порушення робочого і лікувального процесу.

 

Коментар прес-служби прокуратури Тернопільської області:

Прокуратура Бережанського району порушила кримінальне провадження стосовно посадових осіб соціально-медичної установи області за фактом незаконного позбавлення волі двох підопічних.

 

Повідомлення щодо фактів порушення прав підопічних в одному з будинків-інтернатів області надійшло від координатора зв’язків з громадскістю уповноваженого ВРУ з прав людини в Тернопільській області Володимира Шевченка. Працівники прокуратури Бережанського району встановили, що двоє хворих з будинку-інтернату протягом тривалого часу утримувалися в одній із кімнат медичного закладу без відповідних на те підстав. 

За цим фактом порушено кримінальне провадження за ч.1 ст. 146 ККУ – незаконне позбавлення волі людини. Санкція статті передбачає обмеження  волі на термін до трьох років або позбавлення волі на той самий термін. Триває слідство.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: