Як забезпечити щедрий врожай, радять спеціалісти

Опубліковано:
10 Жовтня, 2015 о 08:54

У №25 від 18 червня 2015 р. «Слово Волині» опублікувало статтю про органічне добриво «Біопроферм», яке виготовляється у селі Овадному, що у Володимир-Волинському районі. У наших читачів, чимало з яких вирощують садовину та городину своїми руками, виникли запитання щодо застосування добрива, які ми переадресували підприємству.

 



– Багато людей використовує традиційне місцеве добриво – гній чи перегній, компости. Чим відрізняється від цієї органіки «Біопроферм»? (Юрій Дудік, м. Ковель)

 

– Традиційне місцеве добриво – гній містить велику кількість насіння бур’янів, заражений яйцями та линками гельмінтів, окремими шкідниками рослин. Перед внесенням у ґрунт гній обов’язково потребує підготовки (до перепрілого чи напівперепрілого стану, втрачаючи при цьому до 50-70% від початкової маси), адже внесення свіжого соломистого гною може стати причиною низького врожаю першої культури та хімічного опіку в рослин.

 

«Біопроферм» утворюється з тих же відходів тваринництва (гній ВРХ, послід птиці) та інертних матеріалів рослинного походження (торф, солома, тирса) із застосуванням спеціальної переробки (термофільної аеробної біоферментації). У результаті чого складники позбуваються ряду суттєвих недоліків та перетворюються в готове до використання комплексне органічне добриво.

 

«Біопроферм» є чистим в санітарно-гігієнічному та карантинному відношенні, частина поживних речовин є мінералізованою і легкодоступною для рослин, інша ж частина добрива становить «резерв» елементів живлення пролонгованої дії, які не піддаються швидкому вимиванню. Враховуючи хімічний склад та біологічну активність «Біопроферму», 1 тонна цього добрива заміняє 6-7 тонн гною.

 

«Біопроферм» має сипку консистенцію, його легко й зручно вносити, дозувати, перевозити та зберігати.

 

– Чи можна поєднувати «Біопроферм» із мінеральними добривами? (Антоніна Глушко, Ратнівський район)

 

– Власне поєднання органічного добрива «Біопроферм» із мінеральними (для основного удобрення та позакореневого підживлення) буде найбільш ефективним і дасть змогу кожному з видів добрив реалізувати максимальну віддачу за невисоких норм внесення. Такий підхід дозволяє досить швидко й ефективно усунути нестачу чи дисбаланс із певних елементів живлення задля отримання високих врожаїв – з одного боку, з іншого – подбати про родючість землі, підтримати бездефіцитний баланс гумусу та достатній рівень біологічної активності ґрунту. Варто пам’ятати, що для правильного та ощадливого підбору добрив необхідно знати агрохімічні показники ґрунту.

 

До речі, ПП «ДВК «Біоз-Волинь» надає послугу з листкової експрес-діагностики живлення рослин та консультації щодо підбору/корекції системи удобрення с/г культур.

 

– На моєму городі піщаний ґрунт. Як мені порадите вносити добриво «Біопроферм», щоб воно дало максимальний ефект? (Надія Степанюк, м. Ковель)

 

– Піщані ґрунти мають легкий гранулометричний склад, погано утримують воду, тому поживні речовини дуже швидко вимиваються в нижні горизонти. Ці землі швидко прогріваються навесні та промерзають взимку, рослини на них потребують частих поливів.

 

Для такого типу ґрунтів добриво «Біопроферм» є особливо цінним.

 

Якщо основний обробіток ґрунту проводиться восени, то рекомендуємо розсипати «Біопроферм» по всій площі вже зораної землі, залишивши так до весни. А навесні провести культивацію (поверхневий обробіток землі) і висівати насіння.

 

Якщо ж основний обробіток ґрунту – весняної пори, то радимо одну частину добрива внести перед оранкою по всій площі, другу – локально (в борозни, ямки). 

 

Завдяки «Біопроферму» підвищиться зв’язаність механічних частинок та вологоємність землі, ґрунт поповниться поживними речовинами у формі органічних сполук, які не піддаються вимиванню, збагатиться гуміновими речовинами, активізується діяльність мікрофлори.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: