Вишивана спадщина України у Ягільницькому музеї на Тернопільщині

Опубліковано:
26 Травня, 2024 о 22:55
Іванна Капій та Галина Чайківська
Іванна Капій та Галина Чайківська на виставці, фото зі сторінки Чортківської РДА

У мальовничому куточку Тернопільщини, у селі Ягільниця, розташувався унікальний культурний осередок – Народний музей історії села. Цього року він відзначає 45-річчя з дня заснування, і з нагоди ювілею тут відбулася неординарна подія – відкриття виставки вишиванок “Українська вишивка – символ незламності і перемоги” від талановитої майстрині Іванни Капій.

Ягільницький народний музей історії села
Ягільницький народний музей історії села, фото зі сторінки Чортківської РДА

Благословення на нові звершення

Виставку урочисто відкрив парох парафії Вознесіння Ісуса Христа села Ягільниця отець Олег Ольховецький, благословивши музей на подальшу плідну працю. Це символічний жест, адже вишиті роботи Іванни Капій відображають глибинний зв’язок із українськими традиціями та прагнення до миру і процвітання.



Родинні скарби та всесвітнє визнання

Під час заходу пані Іванна розповіла про свою родинну любов до вишивання. У її колекції є вишиванки, що передаються з покоління в покоління, справжні реліквії. Проте робіт майстрині значно більше – вони розійшлися по всьому світу, демонструючи красу української культури. Одна з картин Іванни Капій “Квітуча Україна” навіть була представлена на встановленні Рекорду України за найбільшу кількість орнаментів на карті країни.

"Квітуча Україна"
Катрина Іванни Капій “Квітуча Україна”, фото Оксани Коків

Перлина Нагірянської громади

Ювілейні урочистості також стали нагодою вшанувати саму культурну інституцію – Ягільницький музей. Його історико-краєзнавчу експозицію високо оцінили присутні гості: Нагірянський сільський голова Ігор Кіндрат та начальниця гуманітарного відділу Чортківської РВА Галина Чайківська. Адже музей вміщує 9 залів, де на високому мистецькому рівні відображена історія села від палеоліту до сучасності.

Родина музейників і місцева громада

Безцінний внесок у розвиток музею зробив його засновник – заслужений працівник культури Степан Бубернак. Сьогодні справу батька продовжує його дочка Ірина Шмайдей. Підтримку також надає депутат обласної ради Василь Вислоцький. Місцева влада й мешканці гордяться своєю культурною перлиною – музей посідає друге місце в Україні в номінації “Історія рідного краю”.

Центр культурного життя громади

Ягільницький музей став осередком, де постійно відбуваються яскраві мистецькі події. Тож ювілейний день був сповнений хвилюючими моментами – крім вишиванок Іванни Капій, гості мали нагоду оглянути виставку української символіки та атрибутики.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #вишиванки, #вишивка, #Іванна Капій, #новини чортківщини, #Ягільницький народний музей історії села
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Василь Тракало
09:43, 6 Червня, 2024

До професійного свята. Інтерв’ю з головою Тернопільської обласної організації НСЖУ Василем Тракалом

Блоги

ТОП новини тернопільщини: