Відомий художник розповів, якою була втрачена скульптура «Свобода» в Бережанах

Опубліковано:
15 Квітня, 2024

«Усі знають статую Свободи у Нью-Йорку, багатьом відома львівська Свобода на будівлі теперішнього Музею етнографії, але мало хто чув про бережанську Свободу», – написав на своїй сторінці у мережі Facebook почесний громадянин міста Бережани, заслужений художник України, член Національної спілки художників України Олег Шупляк.

Художник зауважує, що скульптурна група авторства Леонарда Марконі (він автор і львівської Свободи) була на головному фасаді,  будинку Ради повітової у Бережанах, збудованого у 1899 році.

«Збереглось декілька фотографій цієї композиції з різних ракурсів. Як видно з однієї – в середині 1930-х скульптура ще була на будинку. Подальша її доля мені невідома. Також знесли балкон, барельєфи та пілястри, але вже згодом, при совітській владі. За переказами, місцевому начальнику капнуло за комір з балкону і він вирішив його долю словами: “Убрать на..р ето архітєктурноє ізлішєство!” Сучасний вигляд будівлі – на останньому фото цього допису. Маючи декілька фото, я вирішив спробувати відновити композицію візуально хоча б в загальних рисах. Спершу спробував створити 3Д модель у 3dsMax методом Proboolean (проектуючи зображення з різних камер і застосувавши команду Intersection). Але ці спроби не дали задовільних результатів. Всякі нейромережі і ШІ тут також безсилі. Довелось ліпити руками ескіз з глини, орієнтуючись на фото з різних точок зору. На жаль, якість фотографій, які мені доступні, не дозволяє заглибитись у деталі. Свобода на будівлі колишньої “Галицької каси ощадності” у Львові перебуває в товаристві двох осіб, які символізують Промисловість і Рільництво (сільське господарство). Скоріше за все, бережанська група по змісту була аналогічною. А по рівню виконання, беручи до уваги інші роботи Марконі, можемо лише уявляти, яка то була краса…», – написав Олег Шупляк.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #бережани, #олег шупляк, #Свобода
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: