Утеплювати будинки в Тернополі за програмою енергозбереження – вигідно чи ризиковано?

Опубліковано:
24 Червня, 2015 о 14:53

Держава пропонує українцям скористатися програмою  енергозбереження. Таку послугу громадянам запропонували, оскільки значну частину енергії використовують у побуті. Зокрема, на Тернопільщині населення споживає понад 65% газу та 45% електроенергії. Крім того, цього року значно зростають ціни на комунальні послуги, тому механізм економії тепла – вкрай необхідний.  Громадяни можуть скористатися кредитами, за ці кошти утеплити квартири та будинки, а частину кредиту замість позичальників погасять за гроші Євросоюзу. Цього року на відшкодування таких кредитів ЄС надав 343 млн грн.

 



Директор департаменту архітектури, будівництва, ЖКГ та енергозбереження – начальник  управління ЖКГ ОДА Орест Куриляк  розповідає: позичальникам відшкодовуватимуть 20% вартості котлів з використанням різних видів палива, ціна яких не більше 5 тис. грн., 30% відшкодовуватимуть фізичним особам, які купують обладнання, матеріали для одноквартирних житлових будинків: радіатори опалення з теплорегуляторами, вікна з двокамерними енергоефективними склопакетами, рекуператори тепла вентиляційного повітря, вузли обліку гарячої і холодної води, матеріали для теплоізоляції зовнішніх стін, теплові насоси, сонячні колектори. Мешканцям багатоквартирних будинків відшкодовуватимуть оплату за вікна з двокамерними пакетами, вузли обліку води. Найбільший відсоток у банках для об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних  кооперативів. Цим особам відшкодують купівлю матеріалів та обладнання для облаштування індивідуальних теплових пунктів, регулятори теплового потоку за погодними умовами та матеріали до них, вузли обліку гарячої, холодної води та теплової енергії, вікна з двокамерними енергоефективними склопакетами для місць загального користування, матеріали для теплоізоляції зовнішніх стін, матеріали та обладнання для модернізації системи освітлення місць загального користування.

 

Кредити можна взяти у трьох банках: “Державному ощадному банку України”, “Державному експортно-імпортному банку України”, “Укргазбанку”. Умови кредитування: відсоткова ставка 25% річних, валюта – гривня, мінімальний початковий внесок – 10%, разова комісія в банку – 3%. Термін кредитування для фізичних осіб – 3 роки, для юридичних осіб, ОСББ – від 3 до 6 років. Максимальний розмір кредиту для фізичних осіб – 50 тис. грн., для юридичних осіб – від 30 тисяч на одну квартиру. Для юридичних осіб є передумова: застава майнових прав перед банком в розмірі двохмісячних платежів за кредитом.

 

Та утеплення житлових будинків за допомогою держави має не лише позитивні сторони. Є і підводні течії, про які мало говорять, але, не знаючи їх, громадяни можуть потрапити у непередбачувану ситуацію, до якої будуть зовсім не готові. Скажімо, якщо гроші з Євросоюзу на відшкодування позичальникам надійдуть не вчасно, або не в повному обсязі, то громадяни будуть змушені або чекати на ці кошти, або повністю самостійно гасити кредит, а потім невідомо скільки чекати, щоб їм повернули гроші з ЄС. Проблема у тому, що ЄС відшкодовує лише частину тіла кредиту, а відсотки у такому випадку сповна доведеться оплатити позичальникам. В облдержадміністрації за вчасне і повне надходження європейських фінансів фактично ніхто відповідає. Орест Куриляк каже: за надходження коштів з ЄС відповідає лише  Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України. Ото ж, у разі виникнення непередбачуваних обставин – на місці захисників позичальника не буде, а тому мало ймовірно, що така програма енергозбереження буде вигідною. Проте, розробники програми енергозбереження, та люди які реалізовують цю програму, запевняють, що проблем не виникатиме. Кошти надійдуть вчасно і повністю.

 

Катерина Богуславська

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: