У Тернополі зібралися представники Асоціації міст України (Відео)

Опубліковано:
24 Грудня, 2015 о 17:14

У Тернополі зібралися представники усіх населених пунктів області, які є членами Асоціації міст України.  Також на конференцію завітали міські головисусідніх Хмельницького та Івано-Франківська. Учасники зібрання кажуть: проблеми у міст – схожі, і в кожному їх вирішують по-своєму.

 



СЕРГІЙ НАДАЛ, міський голова Тернополя:

«Для нас є цікавим досвід Івано-Франківська, для нас є цікавим досвід, так само, і Хмельницького, як вони справляються з тими чи іншими питаннями. Також є чим і нам поділитися з нашими сусідами. Я думаю, що ми можемо спільно напрацювати певний план дій, для того, щоб разом працювати на вирішення тих чи інших питань, які є в наших містах».  

 

РУСЛАН МАРЦІНКІВ, міський голова Івано-Франківська:

«Місто Тернопіль має дуже великі позитиви саме в господарських питаннях і цей досвід, зрозуміло, що важливо перейняти для міста Івано-Франківська, я думаю, що і для інших міст. Проблеми наших міст є подібні. Міста дуже подібні: по кількості населення, по тих проблемах, по, навіть, громадському транспорті, чи по інфраструктурі. Ми є дуже близькі по характеру тих проблем. Тому дуже важливо обмінюватися, ці позитивні речі, однозначно, переймати».   

 

ОЛЕКСАНДР СИМЧИШИН, міський голова Хмельницького:

«Ми вже почали працювати по кількох проектах. Це і відкритий бюджет, це і питання громадського транспорту, і нічний тролейбус, і електронний квиток. Ми переймаємо досвід, який має Тернопіль, ми готові ділитися тим досвідом, який має Хмельницький. І, фактично, це реальна співпраця, не в плані розмов, а в плані вже реалізованих проектів». 

Також, кажуть учасники конференції, одностайні в тому, що потрібно працювати у напрямку децентралізації. За словами міського голови Тернополя, минулого року громади почали відчувати фінансову захищеність, право самостійно приймати ті чи інші рішення.  Однак, можливі податкові та бюджетні зміни несуть цьому загрозу. Зокрема, не вирішене питання виплати коштів за пільгове перевезення пасажирів. А перспектива передачі міських лікувальних закладів в підпорядкування області, зі слів Сергія Надала,  поставить під загрозу їхнє нормальне функціонування.

 

СЕРГІЙ НАДАЛ, міський голова Тернополя:

«Через півроку тернополяни прийдуть до міського голови питатися, чого погано обслуговують в лікарнях і їм буде дуже тяжко пояснити, що Уряд прийняв якесь не дуже мудре рішення і ці лікарні зараз належать області. Вони все одно будуть вимагати покращення якості обслуговування, придбання нового медичного обладнання. Мільйони гривень, які ми щороку витрачаємо на медичне обладнання, йдуть тільки завдяки міському бюджету. Тому що за останні 10 років держава не дала жодної копійки».  

 

РУСЛАН МАРЦІНКІВ, міський голова Івано-Франківська:

«Спроби зараз нав’язати місцевому самоврядуванню непритаманні видатки, це, зокрема, професійно-технічну освіту, для Франківська це, наприклад, 82 мільйона гривень. І не підкріпивши, відповідно, субвенцією, це буде означати, що цих 82 мільйони гривень ми заберемо з ремонту доріг, з ремонту дворів, з будівництва дитячих садочків. І, відповідно, не доотримує громада». 

 

ОЛЕКСАНДР СИМЧИШИН, міський голова Хмельницького:

«Місто Хмельницький за умови, якщо єдиний податок забирають, втрачає близько 100 мільйонів, якщо профтехосвіту передають – десь приблизно теж 80 мільйонів, і пільгові перевезення – десь близько 30 мільйонів. Це всі ті кошти, за які місцеве самоврядування мало би покращувати міську господарку».

Відтак, учасники конференції готують свої пропозиції стосовно проблемних питань на загальноукраїнські збори Асоціації, які відбудуться у січні, аби висловити їх Уряду та Кабінету міністрів.

Окрім того, на засіданні вирішили – Сергія Надала хочуть бачити на посаді Голови Асоціації міст України.

 

ІГОР ГІРЧАК, виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України:

«Одноголосним рішенням прийнято висунути на посаду Президента Асоціації міст України Тернопільського міського голову Сергія Надала.  22 січня в Києві пройдуть загальні збори Асоціації міст України, на якому, власне, і буде обиратися президент Асоціації міст України». 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: