Короткочасних дощів, які подекуди пройшли Тернопільщиною, зовсім недостатньо, щоб поповнити водні запаси. Пересихають не лише ставки, а й джерела, а на польових дорогах – жахлива порошня. Зокрема, під час останньої прощі до Зарваниці у цьому переконалась особисто. У купелі святої Анни у Марійському духовному центрі, де б’є цілюще джерело, води суттєво поменшало. А між Купчинцями та Ішковом Козівського району пересохли болотяні озера. На місці, де була вода та очерети тепер – лише чорні торфовища. Це створює незручності для місцевих пастухів, чия худоба немає тепер водопою. А ще минулоріч такого не було. У Великому Ходачкові Тернопільського району зупилились, щоб набрати води. Криниць тут на подвір’ях багато, тож зайшли на перше-ліпше обійстя.

 



«Ой, дитино, не маю я води. Пересохла криниця. Сама беру в сусідів» – бідкається бабуся. У сісідів, про яких говорила бабуся, теж на подвір’ї колодязь. Та рятує те, що старенькі під’єднали до криниці насос. «Треба трохи покачати, поки піде вода», – каже дідусь. «Менше води, набагато менше. Боїмось, щоб взагалі не пересохла». Проте не пошкодували води старенькі, ще й трохи спустили, щоб холодніша була. Ох і смачна вода, солодка! Та чи надовго її запасів вистачить?

 

За даними Українського гідрометеорологічного інституту, місячна кількість опадів у вересні передбачається в межах норми. Вже зараз, у 20-х числах, погода має змінитися, повіють вітри, які приженуть хмари та затяжні прохолодні дощі. Похмурим обіцяє бути жовтень. Рясні дощі та заморозки прогнозують у листопаді.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: