У «Перемозі» та «Березолі» створять мультимедійні лабораторії

Опубліковано:
4 Листопада, 2015 о 19:23
Антон Марчевський, репортер ТМЦ.ІНФО: «Цей плівковий кінопроектор, що в Українському домі «Перемога», встановили у 1987 році. Попри свій вік, він досі працює. Але його неможливо модернізувати. На його місті незабаром встановлять сучасний 2D/3D-проектор».

 

Заміну застарілого обладнання проведуть не лише у «Перемозі», а й у «Березолі». Це стало можливим завдяки участі Тернополя у польському проекті, який так і називається – «Інвестиція в культуру». Також участь у ньому беруть Люблін, Рівне та Івано-Франківськ. У кожному з цих міст оновлять по кілька закладів культури. Таким чином там буде створено так звані медіа-лаби – мультимедійні лабораторії.



 

Томаш Коваль, координатор проекту «Інвестиція в культуру»: «Вартість цього проекту – майже 900 тисяч євро. Велика частина цих коштів йде на закупівлю обладнання для будинків культури – як у Польщі, так і в Україні. 90% цієї суми –це грант Євросоюзу, а 10% – це внесок усіх чотирьох міст».

 

Ідея інвестувати в культуру виникла у представника профільного управління міста Люблін Евеліни Ґрабан. Це було 10-15 років тому, під час гастролей польських музичних колективів в Україні та українських – у Польщі. Тоді ж у неї і виникло бажання організувати співпрацю на рівні культури між містами. Час ішов, з’явилась нова техніка, проте заклади культури продовжували жити «у минулому».

 

Евеліна Ґрабан, представник управління культури муніципалітету Любліна (Польща): «Ми вирішили написати такий проект, щоб діти, студенти і молодь змогли у будинках культури мати те, що вони бачать у себе вдома у комп’ютері в інтернеті. Щоб вони це не робили самостійно, не шукали вдома можливостей роботи з культурою за допомогою сучасних технологій, а просто прийшли у будинок культури і разом з іншими спеціалістами спробували щось робити».

 

Для усіх бажаючих проведуть майстер-класи по роботі з новітньою технікою. Фахівці покажуть, як створювати відеофільми, навчать фотографувати, а також організовувати масштабні інсталяції.

 

Антон Макаревич, координатор програми «MediaLab East» в Україні: «У самому Тернополі будуть представники не тільки місцевої «недержавної» альтернативної культури, а й представники Сходу України – з Харкова. Також будуть люди з Києва та Львова».

 

Частину обладнання Тернопіль уже отримав. Решту довезуть до кінця року.

 

 

Репортер, відеомонтаж – Антон Марчевський, камера – Юрій Різник.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: