З 1 липня 2014 року по 10 липня 2015 року в рамках програми обміну полоненими українська сторона передала 167 бойовиків «ЛНР», в тому числі 12 росіян.

 



За той же час з полону в фейкових «республіках» звільнений 281 військовослужбовець ЗСУ, 14 поранених передано без умов (батькам, служителям церкви). Щодо вбитих: «ЛНР» забрали 47 тіл, українській владі передали 133 тіла солдатів і офіцерів ЗСУ. Ексгумували 8 осіб. Це – по лінії Спілки ветеранів Афганістану, пише російська «Новая газета» з посиланням на дані Віктора Мухи і Сергія Шоніна, які протягом року займалися процесом обміну полоненими.

 

Умови утримання полонених на окупованих територіях не регулюються жодними нормами і правилами, і цілком залежать від польових командирів. Так, за словами Мухи і Шоніна, у отамана Козиціна полонені навіть відвідували лазню, а годували їх тим самим, чим козаків. А от у «Бетмена», «Лєшего» і Безлера були «показові» підвали для демонстрації журналістам — і інші, реальні, де не було часто не те що матраців на ліжках, а навіть і самих ліжок. Волонтер Олена Гладкова, яка потрапила в підвал батальйону «Прізрак» в Алчевську, розповіла виданню, як шукала шматок фанери, щоб не померти від переохолодження.

 

У квітні 2015 року обміном з боку «ЛНР» стала займатися якась Ольга Копцева. Хто вона така — достеменно невідомо. Нібито, в Росії на заході в храмі Христа Спасителя вона познайомилася зі Стрєлковим, зауважує «Новая газета».

 

Сама вона стверджує, що у неї є «повноваження від ФСБ». Так чи інакше, місцева влада до неї прихильна. Глава «ЛНР» Ігор Плотницький «подарував» їй будинок у Луганську, який в рамках «націоналізації» був вилучений у Агентства безпеки «Тайфун».

 
Останнім часом було лише два обміни менше ніж по 10 чоловік з кожного боку. Але списки на новий обмін, анонсований за підсумками роботи мінської контактної групи, теж готуватиме Копцева. Розраховувати на прозорість процедури поки не доводиться, зазначає видання.

 

Газета наводить фотографії одного з луганських підвалів, підкреслюючи, що цей «можна назвати п’ятизірковим. Тепло; умови не надто гірші, ніж у московських СІЗО, щоправда, замість туалету – відро…»

 

Фото Нова газета

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: