Тернопільський «Опоблок» руками депутатів бореться з бізнес-конкурентами

Опубліковано:
1 Січня, 2016 о 18:13

Депутати відмовилися виділити ділянку для створення невеликого ринку на Східному масиві, про який давно просили місцеві мешканці. Свою позицію аргументували “потребою збереження дерев”. Разом з тим, навіть поверховий аналіз показує, що окремі райці руками міськради вирішили не допустити створення конкуренції своєму власному бізнесу.

 



Невеличкий ринок мав займати площу близько шести сотих. Про нього давно вже просили місцеві мешканці, котрі саме у ринках доступну альтернативу дорогим супермаркетам. Адже за останній рік внаслідок знецінення гривні ціни виросли в середньому у 3-5 разів

 

При цьому саме великі торговельні мережі часто стають основою для цінових змов. Зокрема лише у квітні цього року 12 мереж було оштрафовано Антимонопольним комітетом за цінову змову. Змова призводить до одного — зростання ціни для кінцевого споживача, тобто для нас з вами. Не виключено, що така змова може існувати і в Тернополі, зокрема серед депутатів міськради з власними бізнес-інтересами, де конкуренція не потрібна.

 

Часто, саме ринок є доступною альтернативою для найменш захищених тих, хто економить кожну гривню. Зрештою, навіть, якщо опустити цінове питання, то на ринку, як правило, за ті ж гроші можна обрати якісніші продукти, бо кожен продавець намагається викладати найкраще. Натомість, у маркетах і магазинах нерідко зустрінеш продукти не першої свіжості.

 

Кому ж завадив ринок на “Східному”? Очевидно, що людям він потрібен, бо вони самі зверталися до міськради з таким проханням. Центральним, як не дивно, може бути умовний “опоблок” у міськраді, де ключовими є “Громадянська позиція” на чолі з підприємцем Петром Ландяком та “Самопоміч” на чолі з підприємцем Андрієм Грицишиним. 

 

Петро Ландяк є власником мережі магазинів, об’єднаних у ТОВ “Торговий дім “Універсальний”. Цей міський депутат вже неодноразово був помічений у лобіюванні власних бізнес-інтересів. Останній скандал трапився в липні цього року, коли рух “Чесно” включив Ландяка до списку на відкликання через ігнорування засідань міськради “нецікавих” для депутата. Натомість представник “Громадянської позиції” був помічений у лобіюванні земельних питань свого ТОВ.Очевидно, що будь-яка конкуренція цьому бізнесмену не потрібна. І байдуже, як від цього буде пересічному тернополянину.

 

У священній боротьбі з малими підприємцями, які торгують на ринках Ландяка підтримали і колеги по “опоблоку” з “Самопомочі”. Тут все значно простіше. Народний депутат України від “Самопомочі” Тарас Пастух, згідно відомостей ЗМІ, очолював підприємство гуртової торгівлі ПП “Нінкасі”. Під час попередніх каденцій у статусі депутата Тернопільської обласної Ради  рух “Чесно” неодноразово вказував політику-бізнесмену на приховування реальних доходів. Один з помічників народного депутата є одночасно підприємцем і власником ТОВ “Еском-плюс”, яке є офіційним постачальником продуктів харчування у кілька мереж супермаркетів. 

 

Зрештою, і сам очільник “Самопомочі” Андрій Садовий не раз був помічений у боротьбі з малим бізнесом. Підприємці прямо вказували на те, що міський голова Львова знищує малий бізнес на догоду великому. Як правило використовується проста схема. Спочатку затягується питання з продовженням оренди, а потім землю отримує велика компанія. Зокрема так було у конфлікті навколо ринку “Торпедо” два роки тому. Можливо тепер схеми боротьби з малим бізнесом під “екологічним соусом” втілюють і в Тернополі. 

 

Тож виходить, що депутати, прикриваючись благими намірами, насправді лобіюють власні бізнес-інтереси та готові робити це коштом простих тернополян. 

 

Тернопільський «опоблок» в міській раді. На передньому плані – Петро Ландяк.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: