Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, у зв’язку зі збільшенням вартості електроенергії для підприємств водопровідно-каналізаційної галузі, підвищила тарифи на водопостачання і водовідведення для низки водоканалів України. Серед них і КП «Тернопільводоканал». Тож, згідно із рішенням НКРЕКП від 16 червня, вартість метра кубічного води та стоків для мешканців багатоповерхівок становитиме 11,48 грн (вода — 4,79 грн і каналізація — 6,69 грн), а для приватного сектору та юридичних осіб — 10,64 грн (відповідно 4,44 грн і 6,20 грн). Порівняно з нині діючими тарифами (відповідно 8,98 грн та 8,26 грн) тернополянам доведеться платити відповідно на 2,50 грн і 2,33 грн більше за метр кубічний води й стоків. Якщо врахувати, що за місяць людина в середньому споживає приблизно 2,5—3 метри кубічних води, то її витрати зростуть на 7,5 грн, для сім’ї з трьох осіб — майже на 23 грн. 

 



«Ми розуміємо, що в теперішній час, коли зарплати практично не підвищуються, а тарифи зростають постійно, збільшення витрат з бюджету бодай на кілька гривень уже є проблемою для сім’ї, — зазначає директор КП «Тернопільводоканал» Володимир Кузьма. — Тому нагадуємо, що досить активно працює система субсидій, яка забезпечує компенсацію цих перевитрат. Тернополяни, котрі отримують субсидії, в принципі додаткового навантаження, пов’язаного зі зростанням нашого тарифу, не повинні відчути, оскільки його бере на себе держава. Тим же споживачам, котрі ще й досі не оформили субсидію, радимо скористатися цим у найближчий час».

 

Коли саме почнуть діяти нові тарифи на послуги «Тернопільводоканалу», наразі не відомо. Згідно із законом вони мали б набрати чинності через 15 днів після офіційного оприлюднення ухваленої постанови, що відбулось 17 червня. Проте сама постанова ще не пройшла реєстрації в Мін’юсті. «Якщо до кінця червня Національна комісія зареєструє постанову в Міністерстві юстиції, то вже з першого липня теоретично тарифи мали би діяти, — пояснює Володимир Кузьма. — Якщо реєстрація в Міністерстві юстиції до того часу не відбудеться, то, найімовірніше, тарифи наберуть чинності трохи пізніше, можливо навіть із першого серпня. У такому разі ми рекомендуємо нашим споживачам цього місяця максимально точно подати показники лічильників, аби нарахування за червень відбулося ще за нині діючими тарифами».

 

Однією з основних причин зростання вартості метра кубічного води та стоків для тернополян є зростання вартості електроенергії, що становить понад 40 відсотків у структурі собівартості послуг КП «Тернопільводоканалу», розміру окремих податків, вартості пально-мастильних та інших, необхідних для роботи підприємства, матеріалів. Востаннє тариф на послуги «Тернопільводоканалу» Нацкомісія з урахуванням зростання вартості усіх складових переглядала в 2014-му, у 2015-му частково підкорегувала його в частині зростання вартості електроенергії і тепер знову привела до економічно обгрунтованого рівня.

 

«За майже два роки роботи з економічно необгрунтованим тарифом підприємство зазнало досить значних збитків, — констатує Володимир Антонович. — Частково їх було компенсовано з державного бюджету, оскільки відшкодовувалась різниця в тарифах. Деякою мірою взяв на себе витрати міський бюджет, проте однаково всі збитки не закриті, й у нас є низка нарощених заборгованостей і в частині сплати електроенергії, і в частині сплати податків. Звичайно, що за рахунок нового тарифу ми не зможемо закрити старі борги, але, в крайньому разі, це нам дасть можливість працювати беззбитково в перспективному періоді, шукати ресурси для того, щоб поступово реструктуризувати і закривати борги».

 

Єдине, що тішить: тариф на холодне водопостачання та водовідведення у Тернополі був і після зростання залишиться одним з найнижчих в Україні. Так, за ліцензованою діяльністю, тобто розміром тарифу для мешканців приватного сектору та юридичних осіб з-поміж 102 водоканалів «Тернопільводоканал» займав 98 місце, а серед 37 ліцензіатів-надавачів послуг із холодного водопостачання та водовідведення у багатоквартирних будинках — 34. Звичайно, що після перегляду тарифів він опиниться десь посередині (до прикладу, нові тарифи для киян становитимуть відповідно 13,77 грн та 12,35 грн, одеситів — 14,12 грн і 12,98 грн). Проте, зважаючи на намір Нацкомісії найближчим часом переглянути тарифи для всіх ліцензіатів, що подали необхідні розрахунки, повернеться на попередні позиції. А все тому, що вже багато років поспіль підприємство працює над зниженням собівартості послуг. Зокрема, зменшенням споживання електроенергії, чисельності персоналу, обсягу пально-мастильних матеріалів та інших необхідних для роботи ресурсів.

 

Діана РОМАНІВ

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Інтерв'ю
«Все почалося з малини»: військовий з Тернополя створив найбільший ягідний кооператив та відкрив «Сокарню»
20:10, 23 Жовтня, 2024

Військовий з Тернополя створив найбільший ягідний кооператив

ТОП новини тернопільщини: