Щоб не притягувати до відповідальності, «загубили» речовий доказ злочину

Опубліковано:
26 Червня, 2015 о 11:44

ГО «Народна рада Кременеччини» вже понад рік «веде» справу незаконного видобутку піску КП «Кременецька оселя» у селі Великі Млинівці Кременецького району. Ще в листопаді 2014-ого активісти виявили «дерибан» і сповістили про нього міліцію. Тоді ж на місце приїхали правоохоронці, опитали свідків, порушили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 240 ККУ – порушення правил охорони або використання надр, яке занесли до ЄРДР. І поки ведеться слідство, громадські діячі час від часу цікавляться його результатами. Однак нещодавно вони зіткнулася із свавіллям у місцевих райвідділі міліції та прокуратурі, бо замість того, щоб притягти винних до відповідальності, справа затягується, а речовий доказ злочину –  пісок – взагалі «загубили»…

 



За словами активістів, пісок возили з села КРАЗом і КАМАЗом начебто для того, щоб узимку посипати дороги в місті.

 

– У правоохоронців була вся інформація, – розповідають активісти, – від місця, куди складували пісок, до транспортних засобів, якими його вивозили. Працівникам Кременецького райвідділу міліції залишалося лише дати запит і отримати відповідь щодо заподіяння збитків з Державної екологічної інспекції у Тернопільській області та фінансової інспекції Тернопільського експертно-технічного центру Держгірпромнагляду України, але цього чомусь не зробили. Більше того у матеріалах провадження слово «пісок» почали підмінювати словом «ґрунт» з посиланням на Державну екологічну інспекцію.

 

Незважаючи на контроль з боку активістів розслідування справи «стояло на місці» аж до квітня ц.р. Коли ж громадські діячі звернулися до начальника Кременецького райвідділу міліції В. Галевича і прокурора Кременецького району М. Гібського, вони раптом побачили, що в кримінальному провадженні перекручені факти, бо замість виявлених дванадцяти машин з піском заарештована лише одна (!).

 

– Ми навіть не могли запідозрити, що в міліції «загублять» речовий доказ злочину, – пояснюють активісти. – Це ще раз доводить, що як для слідчого, так і для прокурора порушувати законодавство – звична справа. Як ми з’ясували згодом, правоохоронці не заарештували відразу предмет злочину, не вилучили майно, хоча повинні були це зробити для забезпечення ефективності розслідування.  Виходить, що вони свідомо не помітили 120 куб. м. викраденого піску (12 машин), а натомість наклали арешт лише на 10 куб. м. і зробили це аж (!) через шість місяців, тобто у квітні 2015 року. Насправді проблема дуже серйозна, бо «зник» речовий доказ, і це ще раз доводить те, як наша міліція і прокуратура розкриває злочини, а тим паче ті, до яких причетні посадовці…

 

Галина Кіт

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: