Що пов’язує Тернопільщину та французького письменника Оноре до Бальзака?

Опубліковано:
3 Жовтня, 2015 о 08:23

Виявляється, тут є деякі спільності. Але спочатку – про їх передісторію.

 

 

Їх знайомство можна назвати романтичним. Прочитавши твори Бальзака, одна з найбагатших польських графинь, вирішила написати йому листа. Так розпочалося листування, що тривало 17 років! Графиня Евеліна Ганська досконало володіла кількома мовами, мала неабиякий літературний талант. Отже, Бальзаку було що з нею обговорювати.



 

Вперше вони зустрілися в Швейцарії. Коли Евеліна побачила пристаркуватого невисокого на зріст чолов’ягу, який прямував їй назустріч, то спочатку вона розгубилася. Але зазирнувши в очі Бальзака, закохалась ще дужче.

 

До речі, в Україну видатного письменника запросила не сама Евеліна, а її чоловік Венцеслав Ганський. Він розповів Бальзаку про свої землі та фабрики, про чудовий будинок і великий парк неподалік від Бердичева в селі Верхівня. Бальзак пообіцяв обов’язково завітати в гості.  Через деякий час після смерті чоловіка Евеліна вирішила відновити своє спілкування з Бальзаком. Минали роки листувань, таємних зустрічей під час подорожей європейськими містами.

 

В ті роки Оноре був найпопулярнішим белетристом Європи. Проте вийти заміж за іноземця російській підданій було непросто: царський указ забороняв такі шлюби. Впродовж трьох років Бальзак надсилав Миколі I листи з проханням дозволити йому одружитися на Евеліні Ганській.

 

Наприкінці вересня 1848 Бальзак вирушив до Евеліни Ганської. І, чекаючи вирішення прикордонних фор­мальностей, на 4 дні зупинився у Вишнівці у князівському палаці, де жила дочка Ганської Анна. Враження про Вишнівець виклав у листах до Ганської, назвавши, зокрема, палац і парк на березі Горині «польським Версалем». Письменник навіть пропонував графині  започаткувати підприємницькі проекти, зокрема  щодо вивезення з Вишнівеччини деревини для будівництва залізниці, спорудження тут ставків і суконної фабрики.

 

Можна припустити, що у Вишнівці Бальзак мав прекрасні умови для  творчої праці. Саме князі Вишнівецькі мали одну з найбільших у Європі книгозбірню.

 

У березні 1950 року вони побралися. А в  квітні Евеліна Ганська вирушила з чоловіком до Парижу. В той час Оноре, знесилений хворобою, був уже прикутий до ліжка, а Евеліна залишалася поряд із коханим до його останнього подиху.

 

Нині у Верхівні у трьох кімнатах, де жив Оноре де Бальзак, діє меморіальний музей письменника. А у Вишнівці про письменника залишилися спогади, що саме цими сходами колись ходив відомий француз, саме тут від працював на своїми творами, милувався неповторними краєвидами із лоджій палацу. Хоч і недовго…

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: