У вівторок, 4 серпня, о 22 годині 44 хвилини тернопільські надзвичайники отримали повідомлення про пожежу в центрі міста, на вул. Сагайдачного, 1. Перший пожежний підрозділ прибув на місце події о 22.50 і викликав додаткові сили. До моменту локалізації пожежі о 1 годині 55 хвилин із нею боролися 12 одиниць спеціальної та основної техніки і близько 80 осіб особового складу. З квартир евакуювали майже 50 осіб, понад 10 із яких — діти. Точний час ліквідації пожежі — 3 година 04  хвилини, тобто з моменту локалізації до ліквідації минула 1 година 9 хв.

 



Головне, що ніхто під час пожежі не постраждав. Людей вивели на вулицю, запропонували переселитися в готель, однак усі вони відмовилися. Декотрі ночували в родичів, а решту, коли вогонь погасили, повернулися до своїх затоплених квартир. Увесь час біля будинку чергувала «швидка». Дехто з мешканців звертався до медиків із проханням поміряти тиск.

 

За словами начальника міського відділу управління державної служби України з надзвичайних ситуацій Віталія Поворозника, пожежа захопила 750 квадратних метрів площі. Адміністративно-торгівельна будівля пошкоджена на 40-50%, одначе розповсюдження вогню на житлові будинки пожежники не допустили.

 

Встановити прямі й побічні збитки внаслідок пожежі повинні четверо власників вигорілих поверхів, створивши своїми наказами комісії. А спеціально створена комісія міськради з’ясує причини займання протягом десяти днів.

 

Проте мешканці будинку стверджують, що знають причину. Адже неодноразово зверталися до міліції та міської ради зі скаргами на діяльність піцерії, розміщеної на першому поверсі. Розповідали, що там готують піцу на відкритому вогні. Проте заступник міського голови Владислав Стемковський запевнив: перевірка вхідної документації міської ради скарг на діяльність піцерії не виявила.

 

— Коли почалася пожежа, ми відразу вибігли з дому, — розповідає мешканка квартири №7, що на Сагайдачного, 1, Тетяна Поцалуйко. — Трирічна дитина налякалася. Ми до третьої ночі сиділи на лавочці, а потім поїхали до батьків. Квартиру затопило, мокрі меблі, здувся ламінат.

 

— Ми можемо стверджувати, що пожежа почалася внизу, — каже Ярослава П’яла, директор телерадіокомпанії «Тернопіль», яка розміщувалася тут на третьому і четвертому поверхах. — Бо коли пожежні приїхали, то сказали, що з димоходів летять іскри. А наша чергова побачила дим з-під підлоги тертього поверху. І з піцерії до пожежників вибігли хлопці й кричали: «Ми горимо!» Це сусіди чули. І бачили, що спершу гасили вогонь на першому поверсі. А задимлення мій сусід відчув у коридорі ще о пів на десяту.

 

Пані Ярослава переконана, що в пам’ятці архітектури, нехай і місцевого значення, не можна було дозволяти готувати їжу на відкритому вогні. Версію несправної електропроводки жінка відкидає, адже світло вимкнув РЕМ після того, як пожежа розпочалася. І підтверджує, що мешканці будинку скаржилися на піцерію до міліції та міськради, бо сама тут мешкає.

 

На запитання журналістів про законність діяльності піцерії Віталій Поворозник сказав, що вона працює в період дії мораторію на перевірки і жодні дозволи управління державної служби України з надзвичайних ситуацій їй не потрібні.

 

І Владислав Стемковський, і Віталій Поворозник відзначають бездоганну роботу пожежників, газовиків, КП «Тернопільводоканал», міського РЕМу. Водоканалівці на прохання відділу служби з надзвичайних ситуацій підвищили тиск води. До речі, всі гідранти були справні. Щоб уникнути небезпеки вибуху, всі частини будинку були знеструмлені. Та якби не протипожежні перешкоди між адміністративною та житловими частинами будівлі, то, за словами Владислава Стемковського, ми вранці не побачили б усього кварталу.

 

Міський голова Тернополя Сергій Надал розпорядився до вересня перевірити всі заклади громадського харчування, розміщені в житлових будинках, на предмет пожежної безпеки.

 

Лілія Костишин

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: