Опільська Швейцарія на берегах Золотої Липи (Фото, відео)

Опубліковано:
6 Вересня, 2015 о 14:05

За якихось півсотні кілометрів на захід від обласного центру, на межі трьох областей – Тернопільської, Львівської та Івано-Франківської, – майже у серці Опілля облюбувала територію Бережанська земля – один з найбільш мальовничих куточків Тернопілля. Унікальна ландшафтна панорама постає перед очима мандрівників, з якого боку не в’їжджав би сюди – чи з Козови, або Зборова, чи з Перемишля, Рогатина або Підгаєць. Недаремно Бережанщину називають “Опільської Швейцарією” на берегах Золотої Липи.

 



Тут кожен клаптик землі дихає історією, що своєю часовою протяжністю сягає аж до славного Галицько-Волинського князівства: на самій окраїні урочище Батовиця безмовно розповідає про бої короля Данила Галицького з ордами хана Батия. Понад двісті років славними справами своїх випускників гордиться найстаріша на Тернопіллі Бережанська гімназія – один з генераторів національно-визвольних ідей на теренах Галичини.

 

 

З плином століть не припали пилюкою сліди будителя національного духу галичан Маркіяна Шашкевича. Хтозна, може, саме тут – у тихому закутку на схилах Золотої Липи – юний бережанський гімназист вимріював незабутню “Русалку Дністрову”. Бережанські вулиці й досі пам’ятають письменників Андрія Чайковського та Богдана Лепкого, тут не раз гостював Великий Каменяр – Іван Франко…

 

Бережанщина освячена славою козацьких походів військ Богдана Хмельницького, стрілецькою звитягою Лисоні. Усьому світу відомі імена героїв національно-визвольних змагань часів Другої світової: Дмитра Мирона-Орлика, Миколи Арсенича (він героїчно загинув поблизу Жукова) та багатьох інших. В епоху відродження української незалежності, бережанські патріоти одними з перших в області підняли національний синьо-жовтий стяг на горі Лисоні.

 

Нині, попри усі труднощі періоду розбудови демократичної держави, Бережанський район перебуває на шляху цілеспрямованого поступу. Органи державної влади та місцевого самоврядування спільно з політичними партіями та громадськими організаціями постійно вишукують можливості підвищення ефективності роботи, пошуку інноваційних технологій, залучення інвестицій тощо. Отож, сьогодні на сторінках журналу “Рада” – презентація Бережанського району.

 

 

Джерело відео: https://www.youtube.com/watch?v=MUI8ptHXOyo&feature=youtu.be

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: