Огляд нещодавніх подій: про вірний собі Захід, нашу національну болячку, француза-ловеласа і чутливих українок

Опубліковано:
4 Травня, 2024
Столтенберг
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Світ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, який відвідав нещодавно Київ, заявив, що схвалення Палатою представників Конгресу США пакета військової допомоги Україні не було аж надто запізнілим, але доволі тривала затримка все ж мала реальні наслідки. Більше того, за його словами, через оту затримку з допомогою довіра України до союзників у НАТО була підірвана. На думку генсека, ситуація на полі бою в Україні є складною, оскільки російські окупаційні війська, зокрема, мають перевагу в боєприпасах, тоді як українські сили змушені їх економити. “Але українці продемонстрували величезну майстерність у захисті своєї країни і цілком можуть перемогти у війні”, – підкреслив Єнс Столтенберг. Прозвучало це як щось схоже на каяття і визнання власної недолугості вкупі з надіями на краще майбуття. Трохи дивне, слід сказати, поєднання, але таким вже є Захід. Від якого ми, варто нагадати, дуже залежимо…

***

“Сивина в бороду, а біс в ребро”, – це, мабуть, саме про нього. 75-річного (!) французького актора Жерара Депардьє з цілком, як видається, підходящою для цієї маргінальної ролі зовнішністю паризька поліція  взяла під варту за звинуваченнями в сексуальних домаганнях. Як повідомляється, два звинувачення стосуються негідної поведінки Депардьє під час зйомок фільмів у 2014  і 2021 роках. Звісно, можуть виникнути запитання, чому дві “мадмуазелі” так довго роздумували, перш ніж заявити про свої тяжкі образи, але, як би там не було, хмари над головою monsieur Depardieu скупчуються – тим більше що загалом у сексуальних домаганнях актора звинуватили “всього-навсього” 13 жінок. Сам актор не визнає фактів, у яких його обвинувачують. Варто нагадати, що у нього є, так би мовити, запасний аеродром: ще у  2013 року Депардьє отримав російське громадянство, а на додачу – ще й постійну реєстрацію в Мордовії.

Жерар Депардьє.

Україна

Нині це сприймається з певним скепсисом, але Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна у 2024 році планує не лише оборонятися, але й готувати новий контрнаступ. Говорячи про  цілі на цей рік, очільник держави зазначив, що у протистоянні з такою країною, як росія, навіть оборона – це велике завдання і виклик.  Реагуючи на те, що хтось чекав більш ефективного контрнаступу в 2023 році і хоче швидше завершити війну, Президент наголосив, що при контрнаступі потрібно думати і про життя бійців, бо швидкий рух означатиме втрату людей, а якщо Україна втратить солдатів, то вона втратить все. “Не буду вдаватися в деталі, але росіяни, отримають сюрпризи. Південь важливий. Захист сходу, де в них понад 200 тисяч солдатів, – теж дуже важливий. І, звісно, ми будемо готувати новий контрнаступ, хоча  це залежить від багатьох речей “, – повідомив Володимир Зеленський. Т Також глава держави висловив думку, що  Україна  зможе стати членом НАТО лише після  перемоги у війні.

***

Йде війна; на українців падають ракети, дрони, КАБи, всіляке інше смертоносне начиння, вбиваючи і калічачи багатьох. Проте усі ці диявольські знаряддя, як можна зрозуміти, нездатні вплинути на нашу головну національну характеристику, чи то пак, болячку – корупцію.  Згідно з результатами дослідження “Корупція в Україні: розуміння, сприйняття, поширеність”, презентованими НАЗК,  її зростання в Україні в 2023 році відзначають 61,2% українського населення (що в понад два рази більше, ніж у 2022 р.)  і 46,3% бізнесу (що майже втричі перевищує показник 2022 р.). Найчастіше стикаються з корупцією ті, хто звертається до сервісних центрів Міністерства внутрішніх справ, отримує послуги у сферах будівництва і земельних відносин, медицини, а також з підключення або обслуговування систем електро-, газо- і водопостачання, водовідведення.  3 точки зору бізнесу  найбільш корумпованими є митниця, правоохоронні органи, будівництво та земельні відносини, постачання електрики, газу і води. Словом, вкорінилася  ця зараза в найважливіших сферах і ознак занепаду явно не виявляє…

Зеленський
Володимир Зеленський.

Тернопілля

Шкода мені наших милих, чарівних, словом, незрівнянних жіночок: нинішня стресова ситуація в країні діє на їхні чутливі нерви далеко не найкращим чином. Приміром, водійка Peugeot 308 збила пішохода і так була розчулена цим, що чимдуж втекла з місця пригоди, залишивши потерпілого в непритомному стані. Хотілося б втішити бідолашну: не переймайтеся, ви не одна така. Он працівник ТЦК, добряче (і не вперше) підбадьорений спиртним, до того ж – з криміналом і схильністю до домашнього насильства у славній біографії –  збив автівкою дівчинку. І – теж втік. Як виявилося, боявся (навіть підігрітий алкоголем) недаремно: на його голову впала тяжка кара – не якесь там поблажливе кримінальне провадження, а цілий протокол про адміністративне правопорушення. Таку суворість  містечкового правосуддя оцінили не всі, про що свідчить коментар у соцмережі: Це не єдиний такий випадок в Тернополі і все заминають, а  за ухиляння раніше не судимим людям дають  3-5 років. Побачимо, до чого така політика приведе“. Що ж, побачимо. А тим часом жителька селища Товсте, керуючи автомобілем Fiat Doblò та здійснюючи поворот, не впоралася з керуванням та врізалася у скульптуру. Реакція соцмереж знову не забарилася, і найбільше запам’яталося не позбавлене гумору “Жінки побожніші за чоловіків. Як не в катедру в’їдуть прямо до плащаниці, то у фіґуру”….

Ігор Дуда

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #огляд подій
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»
21:11, 6 Травня, 2024

Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: