Огляд нещодавніх подій: про служіння Богу і дияволу, велелюбного воєнкома  і… виписування повісток “за Швейком”

Опубліковано:
13 Квітня, 2024

Чи можна одночасно служити (точніше, обслуговувати) Бога і диявола? Наш час, загалом, привчив до того, що можливе все. Неприємне відкриття в плані ставлення до наших союзників і партнерів: серед усіх електронних компонентів, які імпортує Росія для виробництва озброєнь, 44% – це розробки західних компаній. Дослідники Київської школи економіки проаналізували дані про імпорту в Росію датчиків, мікрочипів, навігаційних систем тощо. Серед компонентів, які містяться у російському озброєнні, майже половина вироблена західними компаніями. Аналітики пояснюють, що більшість військового начиння виробляється на заводах цих компаній у країнах на кшталт Китаю, тож росіянам легше будувати схеми обходу санкцій. Однак частина з них потрапляє до агресора напряму через недосконалий експортний контроль або маніпуляції з митними документами…

***

Звичайно, в ідеалі було б добре зустріти напад росії у всеозброєнні й не виступати нині в ролі прохача, який очікує чиєїсь ласки. Але – маємо те, що маємо і найбільше наше сподівання нині – на добру волю західних правителів. Якщо виходити з нинішнього становища на фронті, зокрема, снарядного “голоду” в ЗСУ і гострої потреби в далекобійних ракетах, з отією самою волею на Заході – відчутна “пробуксовка”. Настільки, що тамтешні політики вважають за потрібне підганяти власні уряди. Зокрема, голова опозиційного Християнсько-демократичного союзу (ХДС) Німеччини Фрідріх Мерц закликав уряд надати Україні крилаті ракети Taurus, які могли б  зруйнувати Кримський міст. За його словами, федеральний канцлер Олаф Шольц повинен відповісти німецькому народу, чому він досі не постачає Україні цю зброю. 

Україна

Екс-міністр закордонних справ Володимир Огризко полюбляє давати яскраві й образні характеристики росії – тим більше що остання дає для цього більш ніж достатньо підстав і приводів. “Змінювалися князі, царі, але незмінною залишалася парадигма: є верховний вождь і є раби. Росія – феномен, який зовні має щось на зразок європейськості, а внутрішньо вони – ті ж самі ординці. Це не завжди помічають люди з Заходу. За 30 км від Москви – інша росія, а за 100 – ще більш інша. 70% з них не сприймають західні цінності. Це не Путін створив нинішню росію – це вона створила путіна. Російська ментальність роздвоєна. З одного боку – це гостинний, лагідний народ, а з другого – дикість, жорстокість, коли цей народ виходить на міжнародну арену. Там вони проявляють свою звірячу сутність, яку змушені по-рабськи тамувати в собі всередині своєї росії”, –  такий психологічний портрет сусіда, яким нас покарала доля, намалював відомий дипломат.

***

Не перевелися в нас справжні офіцери з високим поняттям честі:  після появи в мережі компрометуючого відео, на якому начальник одного з військкоматів Рівненщини у робочому кабінеті цілується з різними жінками, воєнком написав рапорт на переведення в бойову частину. Багато що цікавого є в цій історії і найперше: хто, яким чином і з якою метою встановив засіб прихованого стеження в кабінеті військкома? Якщо це один з ображених чоловіків, кому велелюбний вояка навішав роги – то одна справа. Однак сам фігурант скандального відео запевняє, що все це сталося через те, що він, мовляв, “діяв по совісті та не брав хабарів”. Чеснота в наших українських умовах, що й казати, немала, але… командування дон жуана у військовій формі, зазначивши, що “не має претензій щодо виконання офіцером покладених на нього службових обов’язків”, все ж підкреслило, що “особисті питання військовослужбовці не повинні вирішувати на робочому місці”.

Тернопілля

Для початку нагадаю фрагмент з улюбленого багатьма літературного твору:

“Швейк підвівся на ліжку і проголосив: – Я йду на війну!

— Мати божа! — вигукнула пані Мюллерова. — таж ви, паночку, неспроможні й пальцем поворухнути.

— Це дурниця, пані Мюллерова, я поїду на війну на візочку”.

Мабуть, відповідальні за мобілізацію функціонери однієї з ОТГ попередньо перечитали безсмертний роман Ярослава Гашека і вирішили діяти, так би мовити,  в його дусі. У селі згаданої громади інвалідам першої групи, один з яких 16 років пересувається на візку, а інший все життя на гемодіалізі, вручали повістки і змушували проходити ВЛК. Тим часом деінде правоохоронці викрили народного умільця, який шляхом відносно нескладної “виробничої операції” перетворював стартові пістолети на конче необхідну нині багатьом в домашньому господарстві річ – бойову вогнепальну зброю. А в іншому місці водій автомобіля потрапив ДТП. Причому, таке, що ні європейський протокол, напевно, не може бути задіяний, ні до суду на винуватця не подаси, ні навіть зі злості не обматюкаєш його – другим учасником пригоди став…кабан, який раптово вискочив на проїжджу частину. Яка його доля – достеменно невідомо, а от пасажира автівки доправили до лікарні з підозрою на струс мозку і травмою грудної клітки…

Ігор Дуда

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #огляд подій, #огризко
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: