На Тернопільщині є село, яке назвали на честь Різдва

Опубліковано:
9 Січня, 2016 о 18:43

На Тернопільщині у Теребовлянському районі є єдиний населений пункт, назва якого походить від одного з найвеличніших християнських свят. Це село Різдвяни.

 



Історія свідчить, що 1241 року тут на саме Різдво Христове тодішній теребовельський князь за підтримки місцевих мешканців вийшов на поле битви з монголо-татарами. На згадку про цей двобій згодом і постало село як своєрідний символ нашої живучості і борні.

 

Комуністична влада у шістдесятих роках перейменувала Різдвяни у Світанок. Свою первісну назву населений пункт повернув собі у 1992 році. І сьогодні у Різдвянах нараховується 225 дворів, де проживає 518 мешканців. У селі є дитячий садок, загальноосвітня школа, в якій навчається 53 учні.

 

Кожної неділі і у святкові дні церковні дзвони кличуть парафіян до храмів, а їх є два – храм Пречистої Діви Марії УАПЦ, збудований ще у 1887 році, і храм Святої Покрови УГКЦ, освячений у жовтні 2011 року. Є в селі також капличка казанської ікони Божої Матері, побудована на пожертви заробітчан і освячена два роки тому.

 

Зараз тут спільно працюють і школа, і сільський клуб. Вчителі і учні підготували незабутні вечорниці, у клубі цікаво проходять зимові свята, які організовує зав. клубом Ірина Крамар. Усі з нетерпінням очікують і різдвяних свят, адже аматори художньої самодіяльності підготували цікаве вертепне дійство.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: