Сказ – особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), ця хвороба входить у першу п’ятірку хвороб, спільних для людини і тварин, що наносять найбільший соціально-економічний збиток.

 



В Кременецькому районі впродовж 2015 року ситуація щодо захворювання на сказ тварин різко погіршилась.

 

З початку року зареєстровано девять випадків захворювання тварин на сказ: сказ лисів- с. Білокриниця , с. Андруга , м Кременець, м. Почаїв, с. Савчиці, с. Підлісне, с. Лідихів; сказ собаки- с. Шпиколоси, сказ кота-м. Почаїв .Причинами різкого підвищення захворюваності на сказ в районі є велика щільнісь лисиці червоної в масивах району, яка є основним джерелом циркуляції збудника сказу у природі, та наявнісь великої кількості бездомних собак в населених пунктах району.

 

Шановні громадяни!

Бережіть своє здоров’я і життя!  Будьте обережними у поводженні з тваринами! Пам’ятайте! Щоб уберегтися від захворювання на сказ необхідно: -дотримуватись правил утримання сабак та котів і інших хижих тварин в населених пунктах ; – обов’язково провести щеплення собак і котів (в державних ветеринарних лікарнях щеплення проти сказу безкоштовні); – обов’язково повідомляти ветлікаря про кожний випадок підозри на сказ у тварин; – всім людям, потерпілим від тварин (укуси, подряпини чи ослинення) негайно звертатись до лікаря-рабіолога, а тварину, яка завдала шкоди, доставляти до ветеринарної служби для клінічного огляду та ізоляції протягом 10 днів; – уникати контактів з бездомними тваринами; – не торкатися голими руками трупів тварин, тварин, підозрілих у захворюванні, та ослинених ними предметів. 

З усіх питань щодо профілактики сказу звертатись в Управління ветеринарної медицини в Кременецькому районі за адресою село Підлісці вулиця Шевченка 5, або по телефону 3-11-77. 

Головний спеціаліст Управління ветеринарної 
медицини в Кременецькому районі В.С. Кравчук

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: