Активісти громадської організації “Освітньо-аналітитичний центр розвитку громад” розробили проект, завдяки якому мінімізуються маніпуляції при підготовці і прийняті сесійних рішень. Детальніше про проект “Прозорі рішення влади” ми поспілкуємось з керівником організації та автором проекту Максимом Черкашином.

 



– В чому полягає власне ідея проекту?

 – Ми пропонуємо перевести процес підготовки та прийняття сесійного рішення цілком в електронний варіант. Таким чином депутат, міський голова чи начальник управління набирає проект рішення на гаджеті та відмічає тих, хто має його погодити. Автоматично проект рішення оприлюднюється і через 20 робочих днів може бути розглянуте на сесії.

 

А як цей процес відбувається сьогодні?

– Якщо брати за приклад Тернопільську міську раду то спочатку проект рішення подається в оргуправління, потім потрапляє до міського голови або секретаря ради для резолюції, після чого в відділ ради та прес-службу. Далі депутатам та депутатським комісіям, профільним заступникам та управлінню правового забезпечення. Ви просто уявіть собі стоси паперу, який носять по кабінетам.

 

– Те, що Ви зараз пояснюєте більше стосується економії паперу, часу та людських ресурсів. А як це полегшить життя пересічному мешканцю?

 – Припустімо, що ви пересічний громадянин, який хоче дізнатись про проект рішення сесії. Перша проблема – це знайти його на сайті, друга – той абзац тексту, який ви знайдете мало про що вам скаже, третя – ви не знаєте дату його оприлюднення, четверта – ви не знаєте що про нього сказали юристи бо не бачите їх висновків, п’яте – ви не знаєте що про це рішення говорили депутати профільної комісії і підтримали його чи ні. І ще, як виявилось, є проекти рішень яким по пів року і вони досі не розглядались на профільних комісіях. Завдяки нашому проекту ви зможете бачити шлях проходження проекту рішення від його реєстрації, висновків комісій та юристів до самого голосування сесії.

 

– Яким чином проект допоможе місцевій владі стати більш відкритою?

– Завдяки системі Prozorro громадяни мають можливість відслідковувати ефективність використання коштів. Завдяки нашому сервісу громадяни зможуть впливати ще на етапі прийняття рішень. Окрім іншого це стосується й використання бюджетних коштів та комунальної власності. Прозорість процесів унеможливить маніпуляції з боку органів самоврядування при підготовці та прийняті рішень. 

 

Проект “Прозорі рішення влади” є учасником конкурсу “Apps4Cities Challenge” покликаний розв’язувати міські проблеми за допомогою технологій, створення потрібного та цікавого сервісу для громади, влади чи бізнесу. Підтримати його можна запосиланням .

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: