Концертом у Тернополі KOZAK SYSTEM відзначили екватор туру "Наш Маніфест"

Опубліковано:
16 Листопада, 2015 о 22:45

Виступ KOZAK SYSTEM у Тернополі 15 листопада був екватором концертного туру «Наш Маніфест», який стартував 6 листопада в Києві і, охопивши Луцьк, Львів, Івано-Франківськ, Полтаву і Дніпропетровськ, фінішуватиме 22 листопада у Запоріжжі.

 



Попри те, що KOZAK SYSTEM (як сказано на їхньому сайті і з чим важко сперечатися) – «це шоу в стилі «Kozak-Rock», потужна музична формація з власним унікальним обличчям. Cинтез української та балканської музики, року, панку і ска, енергія слова та вибухова сила кожного інструменту. Концерт KOZAK SYSTEM – це миттєвий діалог з аудиторією, неймовірне дійство в танці, захоплюючі соло та неповторні сценічні образи», кількість публіки у залі «Березолю» відверто розчарувала. На жаль, тернополяни вкотре довели, що українська музика високого ґатунку у «файному місті» якщо і в пошані, то для небагатьох. Навіть те, що лідер KOZAK SYSTEM Іван Леньо наш земляк родом з Монастирисьок, плачевну ситуацію з наповненістю залу не змінило.

 

Щодо самого концерту, то це справді було феєричне шоу, органічний сплав звуку, світла, музики і слова. До речі, про слово. Як на мене, хлопці з KOZAK SYSTEM роблять дуже потрібну справу, кладучи на музику тексти (якщо називати так поезію не буде образливо) кращих, що в наших умовах не означає популярних, українських поетів (зокрема Сергія Жадана, Юрка Іздрика). Принаймні в такий спосіб поезія сучасників має шанс дійти-таки до ширшого загалу.

 

Виділити кращі чи гірші композиції з програми KOZAK SYSTEM вважаю неможливим, та й непотрібним: хлопці відпрацювали концерт рівно, чесно, щиро і зі стовідсотковою віддачею. Одну з пісень вони присвятили пам’яті полеглого в АТО Володимира Магльони, якого того дня привезли на рідну землю. А піснею «Битим склом» (український текст Олександр Положинський, татарський текст Номан Челібіджихан, бек-вокал Elvira Sarykhalil) музиканти вшанували кримських татар і їхню трагічну історію.

 

Окремо про пісню, котра дала назву концертному туру KOZAK SYSTEM. Вона чи не найбільше в дусі часу і передає ставлення кожного українського патріота до ворогів та агресорів, та все ж для загального прослуховування не придатна. Хоча лексика не для дитячих вух дуже органічно поєднувалася із сильною, рвучкою музикою. Як слушно зауважила у звіті про перший концерт туру KOZAK SYSTEM в Києві Катерина Гладка на сайті espreso.tv, «музиканти роблять в Україні зараз те, що свого часу розпочав у Білорусі гурт “Ляпис Трубецкой”, ось тільки з різницею в тому, що етнічна приналежність Kozak System однозначно українська, як і мова виконання».

 

KOZAK SYSTEM гурт достатньо молодий, хоч уже відомий і бажаний у Європі. Не полишає надія, що у скорому часі й наша публіка дозріє до сприйняття музики, яку несуть слухачам “козаки”. Не останню роль у цьому непростому прозрінні мали би відіграти радіо і телебачення. Але чи часто там можна почути KOZAK SYSTEM? Невже аби ситуація з українським (власне україномовним) продуктом в ефірі кардинально змінилася, потрібно кожному окремо з керівників і власників медіа виголошувати «Наш Маніфест»?

 

Віра Касіян

 

 

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: