27-річний Іван Космина з села Вільхівчик Гусятинського району п’ять років пересувається на інвалідному візку. У червні 2010-го він невдало стрибнув у ставок і поламав два шийні хребці.

Однак, незважаючи на травму, хлопець веде активний спосіб життя, є заступником голови комітету забезпечення доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста при Гусятинській РДА, а також засновником спортивно-оздоровчого руху «Вікторія» – молодь за здоровий спосіб життя. Нині Іван Космина разом із друзями Максимом Дмитриком, Олею Кундис та її чоловіком Анатолієм створили громадську організацію «Гусятинське районне об’єднання інвалідів «Вікторія», мета якої – сприяння активності людей з обмеженими можливостями і захист їхніх прав і свобод.



– Я задумувався над створенням організації ще з 2012 року, – каже Іван Космина, – але не було можливості та й не було з ким. З власного досвіду знаю, що людям, які стали інвалідами, важко з цим змиритися. Багато хто замикається в собі і думає, що життя на цьому закінчується, але це далеко не так. У мене, наприклад, є знайома Уляна Смирнова з Києва, яка стала чемпіонкою світу з карате на інвалідному візку. Тому ми й хочемо донести до людей з інвалідністю, що вони можуть робити багато різних речей, варто тільки почати…

Іван переконаний, що їхня організація допоможе людям рухатися вперед, адже на власному прикладі доводить, що з отриманням травми його життя не закінчилося.

– Наша мета – це перемога над байдужістю людей і над собою, – пояснює Іван, – адже коли людина з інвалідністю розуміє, що потрібна, що її місію в житті не вичерпано і вона ще має багато чого зробити, це насправді перемога. І щоб люди з обмеженими можливостями усвідомили це, ми хочемо долучати їх до різних сфер діяльності. Плануємо проводити зібрання тих, хто отримав травму і змушений пересуватися на інвалідному візку, бо я сам через це пройшов і знаю, як важко справлятися з усіма труднощами – і фізичними, і психологічними. У мене є багато знайомих з усієї України, можливо, я б їх залучив до роботи, щоб розуміли, що вони не самі. Якщо людей з обмеженими можливостями підтримувати, то вони досягнуть значних висот, подеколи навіть більших, аніж здорові. Утім, це все в перспективі. Хтось має можливість, але не має бажання займатися такою діяльністю, а в нас є бажання і ми шукаємо можливості. Якщо нам вдасться зібрати кошти, запросити людей і добре підготуватися, то вже наступного літа ми реалізуємо наш задум і проведемо спортивно-оздоровчий табір.

Охочі підтримати цю ідею і загалом діяльність організації можуть перераховувати кошти на банківський рахунок: «ПриватБанк», 26005055110806, МФО 338383, ОКПО 39726207, ГО «ГРОІ «Вікторія».

За додатковою інформацією можна звертатися до Івана Космини у соціальних мережах «ВКонтакте», «Фейсбук» та за адресою поштової скриньки ivan.kosmyna@ukr.net.

 

Ірина КОШІЛЬ

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: