На початку грудня наша газета писала про чотирикласницю Тернопільської загальноосвітньої школи І—ІІІ ступенів №16 імені Володимира Левицького Марічку Галайду. Перша вчителька незрячої дівчинки Мирослава Киналь з теплотою розповідала про свою ученицю — Марічка допитлива, старанна дитина з цупкою пам’яттю і умінням добре орієнтуватися в просторі.

 



Але Марічка росте і водночас складнішає її навчальна програма. Уже з наступного навчального року дівчинці доведеться освоювати нові предмети, читати ще більше літератури, довше засиджуватися над виконанням домашнього завдання. Зрозуміло, що на відміну від зрячих дітей, Марічка затрачатиме для цього більше зусиль.

 

Зробити процес здобуття знань максимально комфортним, їй може допомогти дейзі-плеєр, про який ми також згадували в одній із публікацій. Прилад сконструйований спеціально для людей, зокрема учнів та студентів із глибокими вадами зору: він дозволяє користувачам прослуховувати підручники та посібники в аудіо- та текстових форматах, робити так звані помітки на полях, швидко віднаходити потрібний параграф чи розділ, записувати лекції на диктофон та інше. Проблема полягає лише в одному: ціни на дейзі-плеєр «кусаються». Проте посприяти Марічці у комфортному навчанні можемо ми з вами. Йдеться про начитування книг, що сформують україномовну дейзі-бібліотеку для незрячих. Якщо небайдужі доброчинці на волонтерських засадах озвучать десять книжок для книгозбірні, Марічка завдяки ініціаторам проекту зі Швеції та України, отримає цей багатофункціональний плеєр безоплатно, у подарунок.

 

Аби долучитися до спільної справи необхідний лише мікрофон, комп’ютер та одна із програм, яку можна безкоштовно завантажити з Інтернету. Волонтерами можуть стати усі охочі незалежно від віку та освіти, у тому числі і студенти. Отримати більш детальні інструкції з начитування літератури для незрячих та обрати книжку з уже сформованого й погодженого списку можна у відділі міського абонементу та відділі інформації Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Задати запитання можна й за телефонами 52-03-74, 52-41-89.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: