Чорна ручка, аркуш і руїна фортеці — ось і все, що треба мисткині, аби вразити світ своїм талантом

Опубліковано:
7 Березня, 2016 о 10:23

Про Тетяну Окальську – відому мисткиню, члена мистецького об`єднання художників «Потік» можна говорити дуже багато, адже чи не всі провідні газети України вже розповідали на своїх шпальтах про неї. А можна лише один раз подивитись на її роботи і закохатись у цей дивосвіт барв на полотнах, чорно-білих крапочок у графіці і вишитих ікон, якими вона захопилась в останні роки. Вона – творча особистість і у будь-якій роботі проявляє творчу ініціативу.

 



З дитинства її вабило малювання, тож свій потяг у шкільні роки шліфувала у класі образотворчого мистецтва Борщівської школи мистецтв. А після закінчення школи поїхала до Москви здобувати фах інженера-педагога в агроінженерному інституті ім. Горячкіна. Часто Тетяна розповідає, що у неї запитують: ну а чому ж обрала саме технічний вуз? Ну, по-перше, відповідає вона цікавим людям, що ніколи не думала-не гадала, що малювання і графіка так захоплять її згодом, а, по-друге, навіть навчання у технічному вузі дало їй дуже багато у плані точності і досконалості. Адже образотворче мистецтво теж має мати якісь рамки.

 

Свою першу персональну виставку Тетяна Окальська представила широкому загалові у 1999 році. І одразу – неабиякі відгуки і резонанс. ЇЇ запрошують взяти участь у Різдвяній виставці У Тернопільському обласному відділенні Спілки художників України у 2000 році. У цьому ж році вона готує другу персональну виставку графіки в рідному місті «Храми Борщівщини». Пізніше свої графічні роботи, присвячені замкам України художниця представила у Рівному. «Мовчазні  свідки минулого» – так називалась виставка, відкрила її ім.`я всій Україні. Про Тетяну заговорили як про талановитого графіка. І знову – чергові визнання і запрошення до співпраці. Щороку Тетяна представляла свої роботи у Тернопільському обласному художньому музеї, художньо-меморіальному музеї ім. Леопольда Левицького в Бурдяківцях, що на Борщівщині. Не злічити і збірних виставок, де роботи Окальської займали чільне місце.

 

ВСІ СТАТТІ ІРИНИ МАДЗІЙ

 

Із 2006-го по 2008 рік  ювілярка удостоєна дипломів ІІ та ІІІ ступенів обласних мистецьких премій ім. Ярослави Музики. На замовлення фірми ,,Ямуна’’ ( м. Рівне) підготувала 20 ескізів серії ,,Храми України’’ (2006р.), а в 2007-2009 роках працювала над серією  ,,Храми Русі’’.  У своєму активі має диплом ІІІ ступеня мистецької премії ім. Я. Музики, та диплом ІІ ступеня цієї ж премії.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український Стоунхендж знаходиться… у Монастирку?  

 

Із 2006 року Тетяна Окальська – майстер сучасного образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, художник-графік. А у 2013 році мисткиня поповнила колекцію своїх нагород  ювілейною медаллю «1025 років хрещення України-Руси» за відродження духовності та християнських моральних цінностей.

 

 

Тетяні більше імпонує, коли про неї говорять як про художника-графіка. Бо саме з цього починався її шлях у мистецтво і саме тут вона здобула визнання. Чорна кулькова ручка, аркуш паперу і руїна замку або старого костелу перед нею – це стихія, яка вабить, яка полонить. Вона обійшла усю Борщівщину у пошуках чергового об`єкту – чи то руїни фортеці чи старого храму. І треба бути, мабуть, трохи диваком, щоб і в спеку, і в дощ, і  в вітряну погоду мандрувати і шукати чергову тему. А потім сидіти і ретельно змальовувати об`єкт. Але у цьому – вся непередбачуваність творчої натури, яка згодом покликана подарувати світу красу.

 

 

Останніми роками Тетяна взялася ще й за вишивання ікон. І в цьому досягла довершеності. На ювілейній виставці були представлені ці ікони, які не просто вдало вишиті, але від яких іде оте духовне сяйво, чистота і спокій. Жителі міста пам`ятають, як декілька років тому, художниця вишила портрети Святішого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета і Архієпископ Тернопільського, Кременецького і Бучацького Нестора, які побували з візитами на Борщівщині. Ці портрети настоятель собору Ікони Борщівської Божої Матері о. Іван Яворський  передав духівникам у знак шани і подяки за візити, наголосивши, хто автор роботи.

 

 

Виставки Тетяни Окальської завжди зібрають повний зал відвідувачів. Тетяна може пишатися своїм творчим доробком, якому б могли позаздрити і маститі художники. Лише дивуєшся: і звідки береться у неї час на творчість, адже вона і в буденному житті зайнята жінка? Усюди встигає, все заплановане старається виконати. А вся суть – у характері мисткині. Тетяна не з тих, хто сидить на місці, вона мандрівник і втілювач найсміливіших ідей в життя. Чого б це не вартувало!

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щепановський – мільйонер з Тернопільщини ще з радянських часів

                                                                                           

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: