Чого Путін хоче від Порошенка, говорячи про "здачу Донбасу"

Опубліковано:
10 Квітня, 2015 о 10:48

За повідомленнями російських медіа, президент Росії Владімір Путін під час зустрічі з підприємцями розповів, що президент України Петро Порошенко просив його фінансувати Донбас з російського бюджету.

 



Російська сторона офіційно не спростувала, але й не заперечила таких висловлювань Путіна, а в анонімних коментарях представники РФ назвали цю інформацію дуже перекрученою. Натомість українська сторона запевнила, що це – фантазії, і наш президент не міг такого сказати.

 

 

Дану заяву Путіна не можна вважати випадковою і варто розглядати разом з іншими подіями, зокрема, з початком “репресій” проти бізнесу Петра Порошенка у Росії. У Липецьку фабрику “Рошен” захопили люди у масках, а у Криму націоналізували суднобудівний завод, який належав президентові України.

 

 

Загалом усі ці події можуть мати два трактування:

  1. Розмова про здачу Донбасу дійсно могла мати місце.

  2. “Інформаційний вкид”, паралельно з наїздом на бізнес Порошенка, свідчить про шантажу глави української держави.

  3. Початок чергової інформаційної операції проти України для дискредитації української влади напередодні чергової активізації воєнної фази конфлікту.

Перший варіант цілком виключати не можна. В недавній історії було кілька прикладів, коли українська сторона заперечувала заяви російських дипломатів, а потім ці заяви підтверджували західні політики.

 

Зокрема, про те, що, згідно Мінських домовленостей, Донецький аеропорт і Дебальцеве мали відійти під контроль ДНР. Або про те, що українська сторона зверталася до країн ЄС з проханням загальмувати введення нових санкцій проти РФ.

 

Але пізніше міністр закордонних справ Ґжеґож Схетина підтвердив, що саме МЗС України звертався до країн ЄС з проханням почекати із введенням санкцій напередодні останніх Мінських переговорів.

 

Донецький аеропорт, а пізніше і Дебальцеве, українське керівництво фактично здало. Самі військові вказували на вкрай низький рівень підготовки техніки, відсутність адекватного управління військами під час операції у Донецькому аеропорті і Дебальцевому.

 

Якщо таємні домовленості справді існують, найбільш ймовірними діями Росії буде посилення тиску на Україну з метою розширення автономії Донбасу, збільшення закупівель російського газу, дипломатичного лобіювання зменшення тиску на Росію з боку західних союзників України.

 

Росія при цьому матиме можливість втримати на посаді навіть достатньо дискредитованого лідера України. Для цього достатньо розпочати черговий наступ на Сході країни. Адже відсутність реформ та боротьби з корупцією не раз списували на те, що в країні йде війна.

 

Заяви ж президента України про можливість проведення референдуму щодо федерального статусу країни, та відсутність чіткого заперечення оприлюдненої інформації про можливість здачі Донбасу від самого Порошенка, вказують, що ситуація розвивається по сценарію продовження поступок Росії.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #домовленості, #донбас, #порошенко, #Путін, #угода
Коментарі





Інтерв'ю
Інтерв'ю з випускницею ТНПУ Христиною Луцик
19:13, 7 Жовтня, 2024

Христина Луцик: кожен день — це боротьба за життя. Інтерв’ю з випускницею ТНПУ

ТОП новини тернопільщини: