Путін і кремлівські пропагандисти все частіше вдаються до ядерних погроз не лише Україні, а й усьому світу. Це стримує рішення лідерів демократичних країн щодо військової підтримки Києва. Колишня радниця Білого дому з питань розвідки Фіона Гілл прогнозує зростання глобального попиту на ядерну зброю (ЯЗ) як для агресивних цілей, так і заради стримування, оскільки є усвідомлення, що за сучасного світопорядку краще не покладатися на чужу допомогу.

Нещодавно Стокгольмський міжнародний інститут досліджень проблем миру (SIPRI) спрогнозував на найближчі 10 років зростання запасів ядерної зброї на планеті. Усі 9 держав, що володіють ЯЗ (США, Велика Британія, Франція, росія, КНР, Індія, Пакистан, Північна Корея, Ізраїль), продовжують модернізацію своїх арсеналів. Більшість із них підвищують роль цієї зброї у своїх військових стратегіях. У світі нараховується 12 705 боєголовок, 90% яких припадає на росію та США. Інші 7 держав розробляють або розгортають нові системи чи планують зробити це найближчим часом. Зокрема, Китай, згідно з даними супутникової зйомки, будує понад 300 нових пускових шахт. Британія оголосила про намір підвищити максимальний поріг кількості боєголовок на озброєнні. Франція розпочала програму розробки підводного човна з балістичною ядерною ракетою третього покоління. «Ризик застосування ядерної зброї видається зараз вищим, ніж будь-коли з часів Холодної війни», – робить невтішний висновок директор Інституту Ден Сміт.

Сьогодні відповідальність лідерів демократичних держав полягає в тому, щоби проявити мужність і не піддаватися ядерному шантажу з боку російських нелюдів. Вирішальним постає питання: чи прийнятним є світопорядок, у якому цинічний вбивця погрожує світу «ядерним ціпком», безкарно – місто за містом, село за селом – намагається знищити сусідню країну, організовує геноцид, змінює кордони, створює міграційні кризи і ситуацію штучного голоду? Відсутність притомної відповіді спонукатиме держави до нарощення зброї масового знищення й оволодіння нею. Відповідно, зростатиме ризик ефекту рушниці, яка в першому акті п’єси висить на стіні, а в другому – вистрілить сама з катастрофічними наслідками для планети і людства.

«Бойове Братерство України» сприймає дійсність такою, як вона є. Минулі помилки в політиці обороноздатності обговоримо після перемоги. Зараз потрібно не наробити нових, особливо в логістиці постачання озброєнь на передову і медикаментів – до госпіталів, та бути гідним сьогоднішніх міжнародних партнерств, не допускаючи корупції в економіці та енергетиці нашої країни, що воює.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #ядерна зброя
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: