На Тернопільщині презентують книжку про жінок підпілля ОУН

Опубліковано:
7 Липня, 2022 о 23:03

8 липня на Тернопільщині презентують книжку про жінок підпілля ОУН «ЖІНОЧА СПРАВА: незабуті історії учасниць підпілля ОУН станиці села Кордишів на Шумщині» (Галина Дацюк, Анатолій Лукащук, «Букрек», 2021). Захід розпочнеться об 11 годині у приміщенні Кордишівського НВК І-ІІ ступенів.

«Ця книжка про жіночу станичну ОУН, УПА волинського села Кордишів на Тернопільщині, що діяла 1943—46 рр. На основі слідчих справ ми вперше оприлюднюємо історії дівчат — зв’язкових, санітарок, господарчих, які стали найактивнішими учасницями національно-визвольних змагань за Самостійну Україну. Їхні історії піднесені і трагічні. Романтички, вони не вірили, що за грипс, покладений у дупло липи, вив’язаний светр, зібрані кілька хлібин для повстанців можна заробити 25 років каторги в Сибіру. Потрапивши в лапи енкаведистів, вони вже не вірили, що переживуть страшні допити і табори. Вийшовши на волю через багато літ, мали сумнів, що комусь цікава їхня правда, тому не розповідали її. Але вони завжди вірили в Україну. В її Незалежність. У рік, коли ми відзначаємо 80-ліття УПА, правда про наших відважних землячок виходить з підпілля, щоб засвідчити: без жінок повносилої Української Повстанської Армії не було б. Вони стали її зв’язком, ліками, хлібом і кров’ю. Сьогодні спадкоємиці волинських підпільниць воюють в ЗСУ проти того ж одвічного ворога — російського окупанта, який нізащо не може погодитися з присутністю держави Україна на світовій мапі. Одна з тих захисниць — наша Пташка, родом з сусіднього села, з якого ходила до Кордишева зв’язкова УПА «Гризня» і клала записки в дупло липи коло церкви… У 2011 році під куполом храму Покрови Богородиці була віднайдена криївка з «Бандерівською скринею», – розповідають творці книги.



Організовують презентацію Тернопільський обласний центр охорони пам’яток культурної спадщини (директорка Центру, керівниця проєкту, кандидат історичних наук Марина Ягодинська); Кордишівський НВК І – ІІ ступенів (директорка Інна Кулієва); Кордишівська ОТГ (голова Галина Дмитришина); Кордишівська публічно-шкільна бібліотека-філія Шумської міської ради (завідувачка Тетяна Рудюк). 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Жіноча справа
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ
14:20, 22 Липня, 2024

Меморіал пам’яті на Тернопільщині має відображати релігійність і світськість, – священник ПЦУ

Блоги

ТОП новини тернопільщини: