Про Різдвяні традиції в одній із ПЦУ Тернопільщини: колядки (частина І)

Опубліковано:
8 Січня, 2022

Мова йтиме про виконання Різдвяних колядок в Теребовлянській ПЦУ Святого рівноапостольного князя Володимира.

Читайте також

У Чорткові презентуватимуть давні українські колядки та щедрівки
Коли і кому годиться колядувати, щедрувати та посівати
«Є кілька надзвичайно давніх колядок, їхня мелодика мала би вас зачарувати», – Оксана Муха про свій концерт у Тернополі

7 січня, на Різдво Христове, в даній церкві, як і у всіх церквах України відбулася Святкова літургія, яку провів настоятель храму, обласний декан, декан Теребовлянського деканату, митрофорний протоієрей отець Володимир Якубишин. А церковний хор під керівництвом сестри Наталії Ліщинської цього дня виконав біля 10 колядок.

Традиція співати колядки давня, вона прийшла до Європи та в Україну ще до зародження християнства. Цю традицію вивчало багато вчених-етнографів, в тому числі й українських. Так один з них – Ф. Колеса рахував, що походження назви колядок походить від назви початку року в римлян, що співпадало зі старослов’янським святом зимового сонцестояння. Саме це вказує на вплив грецької та римської культур в ІV-ІХ ст., коли слов’янська колонізація досягла Причорномор’я і Дунаю, де зустрілася з греко-римським світом. Проте мати Лесі Українки, дослідниця Олена Пчілка не погоджувалася з думкою Ф. Колеси, що українська «колядка» походить від римської назви нового року, 

вона вважала, що слово «колядка» має слов’янське походження.

За радянського режиму співати колядки, водити вертеп було заборонено й КДБ всіляко це переслідував, вбачаючи у Різдвяних співах віруючих людей прояви націоналізму. Так, у 1972 році проводилась операція «Блок». Від 12 до 14 січня у Києві та Львові відбулися обшуки та затримання української інтелігенції: зокрема Василя Стуса, В’ячеслава Чорновола, Євгена Сверстюка, онуки Івана Франка – Зіновії, Івана Світличного та інших. За становлення Незалежної України СБУ розсекречені документи оприлюднені на сайті електронного архіву Українського визвольного руху.

У Львівському національному музеї зберігається рукописний збірник пісень, датований 1661-1680 роками, де вміщена коляда «Король з Еміру до нас приходить». Найдавнішою сучасною колядою є «Бог предвічний», що відома ще з 1780 року. Колядують її у кожному домі не лише на Україні, а й у світі. В церквах різних конфесій християни її виконують завжди першою вона рахується гімном Спасителю:
 Бог предвічний народився,

Прийшов днесь із небес,

Щоб спасти люд свій весь,

І утішив вся.

 

В Вифлеємі народився,

Месія, Христос наш,

І пан наш, для всіх нас,

Нам народився

А про найдавнішу колядку в Європі, якій вже більше 200 років, розповіла керівник церковного хору Теребовлянської ПЦУ Святого рівноапостольного князя Володимира Наталія Ліщинська: «Найдавнішою колядкою в світі вважається «Тиха ніч, свята ніч», яка зʼявилася 1831 року в Німеччині, але її автор був невідомий. Пруський король Фрідріх Вільгельм IV вперше почув її взимку 1853 року. Вона так сподобалася королю, що він викликав придворного концертмейстера і наказав, – Знайти автора! – І згодом його знайшли, вірніше двох. На сьогодні досліджено, що автором тексту є священик Йозеф Мор (Joseph Mohr) та органіст і диригент церковного хору австрійського міста Зальцбурга Франц Грубер (Franz Xaver Gruber. А все було трішки комічно. 23 грудня 1818 року помічник вікарія церкви Святого Миколая в Оберндорфі під Зальцбургом Йозеф Мор з жахом виявив, що миші прогризли міхи органу. Що робити? Адже не можна проводити різдвяну месу без музики! Мору прийшла в голову рятівна думка: потрібна урочиста пісня! Хорал! На клаптику паперу він поспіхом накидав кілька чотиривіршів(1816 рік) та стрімголов помчав до сусіднього села, де жив учитель і органіст Грубер.

Після тривалих умовлянь музикант погодився допомогти приятелеві і написав до віршів мелодію. 24 грудня 1818 року під склепіннями церкви Святого Миколи вперше прозвучали слова: «Тиха ніч, свята ніч …» З того моменту пісня почала свою тріумфальну ходу спочатку Австрією, потім Німеччиною та всією Європою.

Тиха ніч, свята ніч!

Ясність б’є від зірниць.

Дитинонька Пресвята,

Така ясна, мов зоря,

Спочиває в тихім сні.

 

Тиха ніч, свята ніч!

Ой, зітри сльози з віч,

Бо Син Божий йде до нас,

Цілий світ любов’ю спас,

Вітай нам, святе Дитя!..

Ще є цікавий переказ про цю колядку. Під час ІІ світової війни в одній із окупованих європейських країн, в одному з великих міст її в Різдвяну ніч їхав собі трамвай. В ньому були пасажири різних національностей – і німці, в тому числі. Хтось з людей нагадав, що сьогодні ж Різдвяна ніч та завів на своїй рідній мові «Тиху нічку», його підхопив весь трамвай, але кожен з присутніх співав коляду на своїй мові». За словами пані Наталі, така колядка, як «Через гори, через доли…» є ніби візитівкою їхньої церкви і її хор з великою охотою виконує традиційно кожного Різдва.

 Христос Рождається!

Славімо Його!

null

 

 

null

 

 

null

 

 

null

 

 

null

 

 

null

 

 

 
Фото і відео: Віктор Аверкієв.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #колядки, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»
21:11, 6 Травня, 2024

Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: