Сімнадцятий випуск «Подільської толоки» – свято!

Опубліковано:
27 Грудня, 2021

У світлиці Тернопільської обласної організації НСПУ було особливе велелюддя: презентація 17-го випуску альманаху «Подільська толока» літературного об’єднання, яке працює при спілці. На урочистості з нагоди знакової події з’їхалися літератори зі всього Тернопілля. Презентував творчий доробок (а це – 318 сторінок!) багаторічний очільник ЛО Зіновій Кіпибіда. Дружня творча команда (Тарас Комаринський, Богдан Кушнірик, Марія Назар, Віктор Насипаний, Анна-Віталія Палій, Надія Тарасюк, Зіновій Кіпибіда) потрудилася на славу. Може хтось не знає, але формування текстів, їхнє вичитування, редагування тощо – все відбувається на волонтерських засадах. Справжнє і щире служіння на царині ЛІТЕРАТУРИ.  

Окремо про ошатний «одяг» альманаху: вишуканий, ніжний, добротний – у  всіх аспектах. Його дизайнерка – членкиня НСПУ Ольга Атаманчук. Видання здійснено за підтримки Тернопільської ОДА і ТОР. Але про все за порядком. Як і годиться, захід модерував очільник ЛО Зіновій Кіпибіда. Йому не звикати, адже цю місію провадить уже понад два десятки років, усіх присутніх знає, як свої п’ять пальців.Справжньою несподіванкою для всіх, хто переступав поріг, стала кількаметрова підсумкова стінгазета (колаж), яка з’явилася на стіні – за крок до Новоріччя. Її творці – невтомні і креативні літоб’єднанці Тарас Комаринський, Зіновій Кіпибіда та Віктор Насипаний. Серед гостей – критикиня і письменниця Тетяна Дігай, психолог, графолог та фізіогноміст, астролог Дмитро Штокалюк.    

Цьогорічне видання альманаху напрочуд добротне. Відкривається  поетичною рубрикою «З Україною в серці», яку презентують відомі особистості нашого краю – і не тільки: поети Олег Герман та Олександр Смик. Низка інших рубрик як завжди розмаїта і щедра на нові імена: поетичний розмай, розкрилля прози, палітра драматургії, гумористична тайстра, дитяча скринька, привіти і присвяти, критичні обрії, незабутні імена, фотолітопис. Перераховувати всіх авторів геть не під силу, адже їх аж 72! Кожний із них отримав свій авторський примірник і висловив найнеймовірніші крутезні вітання і побажання з нагоди прийдешніх свят. До слова, у розпал дійства (на початку) був відсутній його організаційний «поводир» і «невидимий» наставник, поет Тарас Комаринський. А все тому, що зустрічав на вокзалі шанованого гостя – журналіста і поета, Ігоря Борщика із Львівщини. Під час його виступу було дуже весело: так розповідати про свої творчі пригоди може тільки Борщик.

Калейдоскоп святкових пісень, колядок прозвучав у виконанні вже відомих «Золотих журавок» та поетичного тріо із Підгаєцької ОТГ (с. Мужилів): Ольга Процко, Марта Козак, Мирослава Чемерис. Принагідно хочу нагадати, що талановитих вокалісток і поеток на ЛО привіз свого часу очільник літературно-мистецького об’єднання «Оберіг», що у Підгайцях, поет Богдан Манюк. Своїм чарівним співом вразили ніжноголосі поетеси Галина Навроцька, Неля Дриботій та Галина Дричик (Музика). Авторка і виконавиця власних пісень Богдана Дурда присвятила свій творчий виступ пам’яті незабутньої тернопільської поетеси Марти Чопик.  

Затамувавши подих, слухали вітання (у телефонному режимі) від поетеси Патари Бачіа із Гусятина та поета Василя Савчука із Бережан. Найактивніші творці і «творчині» альманаху отримали вже традиційні «миколайчики» від гумориста Василя Глемби. А які художні шедеври (виявляється!) творить Ольга Новоставська. На огляд присутніх було представлено унікальну ілюстрацію до поезії Богдана Кушнірика «Якби я став гетьманом». Своїм животворним словом надихнув усіх спілчанець, професор, поет, неповторний та унікальний тернополянин Олег Герман. Згодом до нього приєдналися ще два професори: поет Василь Дерій та літературознавець Олег Смоляк, який, як завжди, здивував своїм незвичним, а цього разу ще й креативним пісенним вітанням.

Щедра, тепла, незабутня зустріч!

 

null

 

 

null

 

 

null

 

Фото Валентини Семеняк.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #толока
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: