Тернопільські медики розповіли, як підібрати сонцезахисний крем

Опубліковано:
6 Червня, 2018

Медики Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України зазначають: навіть якщо ви використовуєте сонцезахисний крем з максимальним захистом (сьогодні це значення 50), не варто проводити під прямими сонячними променями більше двох годин. Лікарі рекомендують сонцезахисний крем обирати за такими критеріями:

1. SPF (Sun Protection Factor – «фактор захисту від сонця»)

Це головний показник сонцезахисних кремів. Всупереч поширеній думці він означає не «силу» захисту від сонця, а час безпечного перебування в шезлонгу. Якщо без захисту ви можете, припустимо, перебувати на сонці 15 хвилин, то, намазавшись кремом SPF – 10, час безпечного перебування збільшується в 10 разів – тобто до 150 хвилин, а якщо ви вибрали крем SPF 30 – то 450 хвилин. Для розрахунку ідеального часу, який можна провести з кремом на сонці, потрібно знати свій фототип шкіри. Всього їх чотири:

1-й фототип – біла шкіра, світле або руде волосся, очі блакитні або зелені, веснянки. Така шкіра швидко згоряє, практично не утворюючи засмаги. Час нешкідливого перебування на сонці не більше 5-8 хвилин.

2-й фототип – світла шкіра, русяве волосся, блакитні, сірі або зелені очі. Шкіра погано загоряє, швидко обгорає. Час перебування на сонці – 10-20 хвилин.

3-й фототип – шкіра злегка смаглява, волосся русяве або каштанове, карі або темно-зелені очі. Час безпечного перебування на сонці – 30 хвилин.

4-й фототип – шкіра смаглява, волосся каштанове або чорне, очі темно-карі. Шкіра добре загоряє, і засмага тримається довго. Час безпечного перебування – 40 хвилин.

2. Термін придатності

У сонцезахисних кремів найкоротший термін придатності (після відкриття упаковки – близько 6 місяців). При контакті з киснем багато компонентів крему окислюються і засіб перестає працювати, тому перед кожним відпусткою потрібно купувати новий.

Читайте також

Тернопільські лікарі: як підготуватися до акліматизації під час відпочинку в іншій країні?
Тернопільські лікарі: «надмірна любов до солодощів – ознака незадоволених потреб у любові»
Тернопільські лікарі: яка дієта потрібна при артрозі?

3. Вологостійкість

Навіть якщо ви не купаєтеся, під сонцем ви потієте. А будь-яка волога змиває крем. Тому найкращі засоби – вологостійкі.

4. Обновляйте крем через кожні дві години

Будь-який крем через 2 години перебування на сонці потрібно видаляти з шкіри (фізичні фільтри не дають шкірі дихати, хімічні – стають небезпечними) і наносити знову.

5. Не забувайте про губи!

Губи обгорають на сонці набагато швидше, ніж шкіра. Для захисту губ використовуйте спеціально призначені для них бальзами і помади з SPF не менше 15.

6. Виберіть свою текстуру

Крем – найпоширеніший і дешевий варіант, який найважче наноситься на шкіру. Креми з високим ступенем захисту занадто густі і в’язкі.

Молочко – оптимальний варіант для жирної шкіри.

Масла ідеальні для власників сухої шкіри.

Спреї найпростіше наносяться і незамінні для важкодоступних місць.

Гелі – їх рекомендують чоловікам із розвиненою рослинністю на тілі. Однак їх необхідно своєчасно оновлювати.

Навіть якщо ви використовуєте сонцезахисний крем з максимальним захистом (сьогодні це значення 50), не варто проводити під прямими сонячними променями більше двох годин. Це загрожує перегріванням і тепловим ударом. Тому в деяких країнах обмежений рівень сонцезахисного фактора – такі засоби створюють у споживачів помилкове відчуття безпеки», – розповідає  заступник директор Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України Юрій Дементьєв.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #крем, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #сонце, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Сергій Гаріян
20:10, 20 Травня, 2024

Лікар Сергій Гаріян: «З початку війни ми прооперували майже десять тисяч військових»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: