Копичинецький аматорський театр з Тернопільщини відзначив своє 50-ліття

Опубліковано:
18 Квітня, 2018 о 09:43

Знаменитий аматорський Копичинецький театр відзначив своє 50-ліття. З нагоди цієї дати актори представили глядачам прем’єру вистави Марка Кропивницького “Пошились у дурні”.

Привітали зі святом творчий колектив і працівники Копичинецького музею театрального мистецтва Тернопільщини, на сторінці  у Facebook вони написали як розвивався театр, про його здобутки і розмістили старі світлини вистав театру:



Хроніка творчого зростання!
До 50-річчя з часу присвоєння звання “народний” Копичинецькому аматорському драматичному театру ім. Б.Лепкого.
-1989р. На сцені Копичинського теарту в час Різдв’яних свят вперше відбувається величне різдв’яне дійство «Зоря над вертепом». Режисер Орест Савка пише оригінальний сценарій, до сценічного втілення якого залучає, крім театру, всі творчі колективи Центру культури і дозвілля. Народна хорова капела (керівник Володимир Турок), Народний вокальний жіночий ансамбль «Любисток» (керівник Ірина Савка,вона ж головний хормейстер), зразковий дитячий танцювальний колектив (керівник Роман Буртник), троїсті музики (керівник Андрій Мілянич), та інші колективи у плідній співпраці створили незабутнє народно-фольклорне видовище відродження духовної пам’яті народу через сценічне втілення вічної історії народження Ісуса Христа. Вперше на повний голос зі сцени звучить коляда та духовна пісня, вперше у акторському виконанні на сцені оживають Ангели, Пастушки,Три Царі, Ірод зі своїми воїнами, Старенький Йосип та Марія з Божим дитятком, та інші герої вертепу. Це масове дійство, яке вже стало традицією протягом багатьох років повторювалося у новому трактуванні чи формі і його з нетерпінням чекали глядачі. Так же відродили театрали «Маланку» , «Козу», була вистава і про традиції Святого вечора. Незабутніми стали у своїх ролях в різні роки вертепних вистав (а їх було чимало) актори Володимир Іванків у ролі Жида, Марія Тимчишин у ролі Діви Марії, Володимир Білик у ролі Ірода, Святослав Ухач – Маланка, Олександр Шпуляк у ролі Чорта та інші.
-1990рік. У березні із ініціативи режисера театру і за зверненням колективу до сесії Гусятинської районної ради народних депутатів було прийнято рішення присвоїти Копичинецькому народному театру імені відомого українського письменника – Богдана Лепкого, уродженця села Крогульці на Гусятинщині .
У цьому ж році, восени, копичинські театрали представили глядачам свою нову роботу, виставу «Невольник» М. Кропивницького. Це була оригінальна вистава народжена у співпраці з талановитим київським художником Ігором Білецьким. Ця постановка була наповнена символами і знаками: вічне дерево життя, колесо – символ руху та єдності поколінь, мирні і сонячні соняшники, що перетворюються на списи… Вражаючою за змістом і значенням була сцена страти головного героя – Степана (арт. Іван Ставрук), який наче розп’ятий Христос страждав за народ… Наповнена масовими сценами, переконливою і чуттєвою акторською грою акторів-аматорів, професійною хореографією Анатолія Гончарика та Романа Буртника вистава стала це одним творчим здобутком театру. У цій постановці Ореста Савки у фіналі, вперше зі сцени прозвучав духовний гімн України «Боже великий, єдиний», який стоячи підхопив у виконанні увесь зал.

Катерина Богуславська.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #копичинці, #музей, #народний, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #театр, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас
Інтерв'ю
Ірина біля офісу компанії Google, де керує розробкою двох мобільних додатків.
12:19, 5 Вересня, 2024

Від прибиральниці до консультантки великих IT-компаній: історія уродженки Тернопільщини у Кремнієвій долині

ТОП новини тернопільщини: