Тернопільскі лікарі знають який хліб шкідливий і який корисний

Опубліковано:
24 Вересня, 2017

Білий, сірий, чорний, «Бородинський», «Ризький», висівковий, соєвий, безглютеновий, чіабатта – різновидів хліба сьогодні справді чимало, і звичайно, покупець бере той, який йому до смаку. Проте, варто знати, чим шкідливий іноді може бути хліб і чому від нього в окремих випадках потрібно відмовлятися?

«Все досить просто: хліб – калорійна їжа, в білому борошні вищих сортів після перемолу не залишається білків, вітамінів і мінералів. Позначення «вищий сорт» борошна вводить в оману, але це не характеристика якості борошна, а спосіб його обробки. При виробництві борошна вищого сорту харчові волокна повністю перемелюють. Такий хліб завдяки високому вмісту вуглеводів дає відчуття швидкого насичення, але уповільнює процеси травлення всередині організму. Хоч з хлібом і смачніше, але не рекомендується його їсти безпосередньо під час обіду.  Середня калорійність хліба в залежності від різних видів – від 200 до 300 калорій в 100 г. Майже в півтора рази збільшується калорійність шматочка хліба, якщо в ньому містяться насіння, горіхи, сухофрукти. Самим висококалорійним і найменш корисним вважається білий пшеничний хліб. Корисні властивості хліба вражають. Хліб збагачує організм вітамінами, мікроелементами, амінокислотами. У ньому міститься багато вітамінів груп В, Е, РР, А. Хліб сприяє очищенню кишечника і організму в цілому від шлаків, знижує ризик цукрового діабету. Тому повністю відмовлятися від хліба недоцільно, краще з’ясувати, який хліб корисний для здоров’я. 

Читайте також

Скільки тернополяни платили за хліб 25 років тому
Аграрна Тернопільщина: жнива – сівба на часі
Голод не тітка: в Росії починають випікати хліб з берести

Якщо ви не знаєте, чи шкідливий хліб, який ви вибрали в магазині, то уважно прочитайте склад на етикетці. Перелік інгредієнтів в «хорошому» хлібі недовгий – це борошно, рослинні олії, молоко, вода, яйця, дріжджі, натуральні добавки (спеції, горіхи, насіння, шматочки фруктів). Також до складу хліба входять хлібопекарські добавки, які є допоміжними засобами для пишності, пружності тіста і збільшення терміну придатності. Сумлінні виробники вказують їх в складі, інші замовчують. 

Вибираючи, який хліб корисніший, сірий або чорний, ви віддаєте перевагу одному і тому ж сорту хліба з пшеничного та житнього борошна, які змішані в різних пропорціях. Для отримання сірого хліба співвідношення пшеничного і житнього борошна 1:2, в чорному – 1:3. На відміну від білого хліба, чорний містить в собі ряд корисних амінокислот і клітковину, яка корисна для роботи шлунково-кишкового тракту. Житній сірий і чорний хліб краще вживати при різних порушеннях ендокринної системи, цукровому діабеті. Через тривале засвоювання організмом житній хліб не рекомендується при різноманітних інфекціях, розладах шлунку і кишечника, печії, гастритах і виразках. У цих випадках слід замінити сірий і чорний хліб на підсушений або білий, бажано на бездріжджовий основі. Майже весь хліб печуть з додаванням дріжджів, які викликають набухання тіста. Утворення великої кількості порожнин з вуглекислим газом може призводити до метеоризму в кишечнику. Бездріжджовий хліб таких явищ не викликає, тому і гордо носить звання «найкорисніший хліб». Щільний хлібний м’якуш з дріжджового тіста сприяє більш активній роботі кишечника. Сучасний цільнозерновий хліб ближче всіх до історичних попередників. Згодом технологія його виготовлення не сильно змінилася. Відмінність цільнозернового хліба від пшеничного і навіть грубого помелу в тому, що для отримання борошна подрібнені зерна не просіюють. Весь вихідний матеріал після перемолу зерен йде в тісто. Тому в хлібі ви можете виявити частинки до півтора міліметра. У складі звичайного хліба крупиці діаметром понад 0,05 мм не повинні бути присутніми. Цільнозерновий хліб, на відміну від білого пшеничного, включає в себе всі компоненти зерна і забезпечує організм вітамінами, амінокислотами та ферментами з оболонкою. Його печуть з борошна вищого ґатунку з додаванням 25% висівок. Цей хліб краще засвоюється, активізує роботу кишечника і не порушує обмін речовин. 

Хліб з висівками містить вітаміни, білки, жири, вуглеводи, клітковину, моно- і дисахариди, насичені жирні кислоти. Висівки багаті клітковиною, яка адсорбує і виводить токсини, уповільнює засвоєння вуглеводів. В результаті нормалізується рівень інсуліну і глюкози в крові. 
Під час проведення розвантажувальних днів рекомендується вживання хліба з висівками, який дарує відчуття насичення і надовго знижує апетит. Висока концентрація вітамінів В6, В12 і цинку покращують діяльність нервової системи. Якщо відчуваєте тривогу і стрес, то краще влаштувати невеликий перекус: випити чашку гарячого чаю з тостом з хліба з висівками», – розповідає заступник директора Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України Ю. Дементьєва.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #ористь, #тернопіль, #тернопільські новини, #хліб, #шкода
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»
21:11, 6 Травня, 2024

Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: