Як зберегти зір на початку навчального року, радить лікар-офтальмолог

Опубліковано:
1 Вересня, 2017

ПОПЕРЕДНЯ СТАТТЯ: Як у сучасному світі мати добрий зір, радить лікар

Ми продовжуємо цикл розмов про секрети доброго зору з лікарем тернопільської клініки мікрохірургії ока «Медікус» Терезою Хорош.

— Терезо Михайлівно, напередодні нового навчального року, найактуальнішим, мабуть, питанням є те, як зберегти здоров’я очей школяра чи студента. 

– Без сумніву, так. Однак, це невдячна для обговорення тема, бо для більшості вона виглядає нудним моралізуванням про загальновідомі істини «що воно є добре, а що воно – погано». З досвіду знаю, що  коли розмова переходить із медичних порад до порад щодо змін стилю життя, вогник зацікавлення в очах пацієнта згасає. Бо справді легше вживати ліки, виконувати призначення, ніж робити зусилля над собою… 

— Навіть якщо так, все одно варто нагадати, як в сучасному світі, де більшість інформації людина сприймає через зір, допомогти власним очам. 

Згодна. Тому не буду спинятися на прописних істинах і закцентую лише на новітній загрозі дитячому зору. Це телефони з іграми. Дорогою до школи, чи то в маршрутці, чи в автомобілі, діти грають в ігри, встановлені у телефоні, мовляв, щоб не було нудно. Знаю випадки, коли батьки-водії ще й  сприяють цьому – щоб дитина не відволікала від дороги. Те ж саме по дорозі додому. Але хоч шлях до місця призначення мав би бути відпочинком для очей. 

Зображення на дисплеї формується принципово інакше, ніж друковане, і вже за своєю фізикою є значно менш дружнім для зору, ніж зображення у книжці. Якщо вишикувати «навантажувачів зору» за зростанням, то ряд виглядатиме так: книжка-телевізор-комп’ютер-планшет-телефон. 

Ігри на екрані телефону самі по собі є великим випробуванням для м’язів ока – втримати в зоні чіткого зору дрібні рухливі мерехтливі об’єкти – це складно і для внутрішньоочного м’яза, і для зовнішніх м’язів ока. А під час руху ще й сам телефон в руках тремтить, тому навантаження зростає. В результаті дитина до школи приходить із вже втомленими очима, а їй ще працювати цілий шкільний день. Та й шкільні перерви перетворилися на поділ враженнями «А у мене в телефоні…». 

Чіткий зір на різні відстані забезпечує внутрішньоочний м’яз. Бінокулярний зір, тобто стереоскопічний, чи, називаючи модним виразом, 3D зір – той, що забезпечує сприйняття об’єму, глибини, оцінювання відстані, – це результат синхронної роботи зовнішніх очних м’язів. Виходить, що м’язи очей працюють, не перестаючи по 12 годин поспіль. А це можна прирівняти до роботи вантажника чи професійного спортсмена.

Все назване не додає здоров’я і зору дорослих. Однак доросле око вже сформоване, не росте й не розвивається, і тому по-перше, менш вразливе, а по-друге, чіткіше сигналізує про перевантаження виникненням різного роду зорового дискомфорту. Та й відповідальність за своє здоров’я дорослі несуть самі. А діти цілком залежні від того, що дозволяють і який приклад подають їм батьки. 

Перевірити стан очей школяра та отримати професійні поради стосовно збереження та покращення зору дітей шкільного віку можна у клініці «Медікус». Попередній запис для огляду в Тернополі за телефонами  (0352)40-05-18 та (063)135-22-74 (клініка мікрохірургії ока «Медікус», вул. К.Острозького, 9, м. Тернопіль) та (0352)40-05-17 (поліклініка «Медікус», вул. Живова, 28, м. Тернопіль).

Також обстеження цього ж рівня можна отримати у клініці мікрохірургії ока «Медікус-Чернівці» (вул. Героїв Майдану  226, м. Чернівці). Попередній запис для огляду в Чернівцях за телефонами  (0372)90-98-09 (099)313-67-20.  

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #зір, #медікус, #хорош
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»
21:11, 6 Травня, 2024

Тернопільський “водоканалівець” Любомир Калиняк: «Я дуже люблю людей і свою роботу»

Блоги

ТОП новини тернопільщини: